Την άποψη ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους συνεπάγεται και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου αναδιάρθρωση χρέους συνεπάγεται τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή θα τροφοδοτούσε το σενάριο διάχυσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλες οι λόγοι αυτοί καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους μη επιθυμητή για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για «εθελοντική αναδιάρθρωση».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2011, ενώ για το 2012 αποσαφήνισε πως η χώρα θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα ύψους 25-30 δισ. ευρώ. Για την δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, τόνισε πως θα είχε ενδιαφέρον εάν υπήρχαν τα κεφάλαια για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ανέκαμψαν σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και προέβλεψε πως τα spreads στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως τον Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ