Κρίσιμη για τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι η αξιολόγηση του Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που λέει πως έαν αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι αμφίβολη, «κάτι θα πρέπει να γίνει».

Όσο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει πως το σημαντικότερο είναι να έχει πείσει η Αθήνα τους επενδυτές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt πως η προσοχή του σχετικά με το ελληνικό χρέος στρέφεται στη «λεπτομερή ανάλυση» της βιωσιμότητάς του που αναμένει.

«Εάν η αναφορά αυτή δείξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του, κάτι θα πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Σόιμπλε επισημαίνει ξανά πως, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2013 μπορεί να γίνει λόγος μόνο για αναδιάρθρωση σε εθελοντική βάση.

Εάν γίνουν μονομερείς αλλαγές στους όρους των ομολόγων μίας χώρας, η Ευρώπη -εξήγησε ο υπουργός- φοβάται πως αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στην αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

«Ο επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία που διαβάζει ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν είναι αξιόπιστα, αδιαφορεί για τον αν πρόκειται για ελληνικά ή γερμανικά» υπογράμμισε ο Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως έτσι δημιουργείται κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά δε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας πως αυτό προβλέπεται να συμβεί τον επόμενο χρόνο, ρωτά τον υπουργό εάν «φαντάζεται, με το χέρι στην καρδιά», πως η χώρα θα καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια.

«Πιο σωστά: Η Ελλάδα θα έχει τον επόμενο χρόνο υψηλές ανάγκες κεφαλαίων» ήταν η σιβυλλική απάντηση του Β.Σόιμπλε. Οπότε, όταν η χώρα βγει για δανεισμό, θα είναι «αποφασιστικής σημασίας να έχει πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ