Κρουστάλλη Δήμητρα

Η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ανεβαίνουν κλίμακα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς υπό την πίεση της υποβάθμισης και της αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος υπάρχει άγχος να γίνουν οι πρώτες επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με την ομάδα εργασίας, στην οποία προΐσταται ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.

Η ομάδα αυτή θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς που θα παρευρίσκονται (Τίνα Μπιρμπίλη, Δ.Ρέππας, Π.Γερουλάνος και Ν.Σηφουνάκης) τις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, οι οποίες αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η παρουσία του πρωθυπουργού, πέραν του συμβολισμού που εμπεριέχει για το βάρος που δίνει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, με τη δημιουργία ενός πάρκου με δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής, έχει και άλλη σημασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πιάνο προτείνει να κατασκευαστεί στην περιοχή ένα πολυτελέστατο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο-σύμβολο για την πόλη, ώστε να υπάρχει και κάποιο εισόδημα για το Δημόσιο από την ανάπλαση, η οποία αναμένεται να κοστίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ με πόρους προερχόμενους από το ΕΣΠΑ.

Όμως, σε αυτή την προοπτική λέγεται ότι αντιτάσσονται οι υπηρεσίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς στους σχεδιασμούς τους δεν υπάρχει η διάσταση του κέρδους, παρά μόνο του περιβάλλοντος.

Μόνο που η συντήρηση των μεγάλων πάρκων είναι πολυδάπανη και το Δημόσιο θα χρειαστεί πόρους για καθένα από αυτά.

Ο Πρωθυπουργός, που είναι ενήμερος για όλα αυτά, ενδεχομένως σε αυτή τη συνάντηση να δώσει και τις κατευθύνσεις για την ανάπλαση της περιοχής.

Εξάλλου, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, στην οποία ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο θα παρουσιάσει τις μελέτες για την ανάπλαση του Ελληνικού. Αυτό είναι ένα αναπτυξιακό έργο στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ