Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφή και γονιμότητα

Διατροφή και γονιμότητα

Το καλό διαιτολόγιο είναι η βάση της υγείας, γιατί χτίζει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας θα αυξήσει και τις πιθανότητες να γίνετε μητέρα και θα συμβάλει στην ομαλή πορεία της κύησης.

Το καλό διαιτολόγιο είναι η βάση της υγείας, γιατί χτίζει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας θα αυξήσει και τις πιθανότητες να γίνετε μητέρα και θα συμβάλει στην ομαλή πορεία της κύησης.

Η εγκυμοσύνη, που τόσο επιδιώκετε, δεν θα φέρει μόνο θαυμάσιες αλλαγές στη ζωή σας. Θα προκαλέσει και αναστάτωση στο σώμα σας. Επομένως, όσο πιο ισορροπημένος είναι ο οργανισμός και όσο πιο κανονικό βάρος έχει το σώμα, τόσο πιο καλά θα υποδεχτούν το έμβρυο. Γι’ αυτό, οι διατροφικές συνήθειες που έχετε τώρα, δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο μόνο στους εννέα μήνες της κύησης αλλά και στη γονιμότητά σας.

Πράγματι, πρέπει να ξέρετε ότι οι παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν τη χρονική στιγμή της σύλληψης είναι πολλοί και με τη δράση τους προκαλούν ανισορροπία σε διάφορες ορμόνες (ιδιαίτερα στα οιστρογόνα), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητά σας για αναπαραγωγή και να αναβάλλεται η πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

Οι κυριότεροι παράγοντες

  • Την πρώτη θέση κατέχουν οι ολιγοθερμικές και οι χημικές δίαιτες, όσες δηλαδή προσφέρουν μικρό αριθμό θερμίδων ή καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες σας με χημικά υποκατάστατα. Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να αποκτήσετε ελκυστική γραμμή, ακολουθώντας για μεγάλο διάστημα τέτοιου είδους δίαιτες, το σώμα σας θα υποστεί μεγάλη αναταραχή και θα προκληθεί ορμονική ανισορροπία. Η λειτουργία των οιστρογόνων θα χάσει εντελώς το ρυθμό της, με αποτέλεσμα η γονιμότητά σας να βρεθεί αυτόματα στο «μάτι του κυκλώνα». Αλλά και αν ακόμα δείτε από άλλο πρίσμα αυτό που θα συμβεί στο σώμα σας με έναν τόσο λανθασμένο τρόπο διατροφής, θα διαπιστώσετε και πάλι ότι η αναπαραγωγική σας ικανότητα έτσι κι αλλιώς θα πληγεί. Καθώς θα σας λείπουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η ανεπάρκεια αυτή θα έχει αντίκτυπο στη γονιμότητά σας.
  • Αν είστε φανατική χορτοφάγος και έχετε διαγράψει από το μενού σας σημαντικές τροφές, όπως το κρέας, το διαιτολόγιό σας δεν θα είναι ισορροπημένο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να πέσουν τα οιστρογόνα και να διαταραχτεί κύκλος σας, με συνέπεια να δυσκολευτείτε να συλλάβετε.
  • Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να αναστείλει τη σύλληψη είναι η πολύ έντονη γυμναστική. Αν, δηλαδή, ακολουθείτε εξαντλητικό πρόγραμμα ασκήσεων και ταυτόχρονα παίρνετε βιταμίνες, οι ορμόνες σας πάλι θα αναστατωθούν. Ο κύκλος σας θα χάσει τον κανονικό ρυθμό και για ένα διάστημα οι ελπίδες σας να μείνετε έγκυος θα διαψεύδονται.
  • Ένας τέταρτος εχθρός της ικανότητάς σας να συλλάβετε είναι η ποσότητα του λίπους στο σώμα, αν δηλαδή είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Σημασία, μάλιστα, έχει σε ποια σημεία του κορμιού σας είναι αποθηκευμένο. Αν είναι συσσωρευμένο στην κοιλιά και το στομάχι, υπάρχει πιθανότητα να περιμένετε περισσότερο καιρό, ώσπου να μείνετε έγκυος. Ο λόγος είναι ότι, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητάς του στην περιοχή αυτή, εμποδίζεται η σωστή λειτουργία των ορμονών και επηρεάζεται η γονιμότητα.
  • Η σύλληψη μπορεί, επίσης, να καθυστερήσει από νευρική ανορεξία ή βουλιμία. Αυτές όμως είναι ακραίες καταστάσεις, οι οποίες πιθανότατα δεν σας αφορούν.

Τι πρέπει να τρώτε

Σκοπός σας είναι τώρα να ρυθμίσετε το βάρος σας -όχι να αδυνατίσετε- και να χάσετε δύναμη στο σώμα σας. Έτσι, χωρίς να ακολουθήσετε κάποια αυστηρή δίαιτα, φροντίστε να παίρνετε από τις τροφές όλα τα συστατικά που σας χρειάζονται, ώστε να νιώθετε υγιής -ψυχικά και σωματικά, αλλά και σίγουρη ότι έτσι θα μειώσετε το χρόνο της αναμονής έως την επίσκεψη του πελαργού. Αλλωστε, όλες οι πολύτιμες ουσίες που αποθηκεύετε τώρα στο σώμα σας, θα θρέψουν το μωρό σας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, τότε που θα δημιουργηθούν όλα τα ζωτικά του όργανα.
  • Να μειώσετε τα λιπαρά. Φροντίστε το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί να είναι άπαχα.
  • Για να μη στερείστε τις απαραίτητες πρωτεΐνες, να τρώτε άπαχο κρέας, κοτόπουλο, αβγά και ψάρι.
  • Τα λαχανικά, ωμά ή βρασμένα, να μη λείπουν ποτέ από το πιάτο σας. Αλλωστε, μασουλώντας ένα καρότο, ένα αγγούρι η μαρουλόφυλλα, μπορείτε να ξεγελάτε την πείνα σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, παίρνοντας πολύτιμα συστατικά.
  • Είναι προτιμότερο να απολαμβάνετε το φρούτο σας ανάμεσα στα γεύματα και όχι ως επιδόρπιο. Μάλιστα, είναι ένας τρόπος να κόβετε την όρεξή σας στα ενδιάμεσα, χωρίς να τσιμπολογάτε παχυντικές λιχουδιές.
  • Να προτιμάτε το ψωμί ολικής άλεσης.
  • Να κόψετε τα γλυκίσματα, τα μπισκότα και τις σοκολάτες και να ικανοποιείτε την επιθυμία σας για ζάχαρη με λίγο μέλι, γλυκό του κουταλιού ή μια καραμέλα.
  • Να πίνετε πολύ νερό.
  • Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, παχαίνουν χωρίς να σας προσφέρουν θρεπτικές ουσίες.
  • Ένας χυμός με το πρωινό αρκεί για όλη την ημέρα. Οι φρουτοχυμοί σάς δίνουν θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε.
  • Να αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν συντηρητικά. Να διαβάζετε την ετικέτα πριν τα αγοράσετε και να τα τοποθετείτε πίσω στο ράφι, αν διαπιστώσετε πως περιέχουν ουσίες όπως Ε123, Ε124, Ε249, Ε250, Ε251, Ε320, Ε321 και Ε621, οι οποίες είναι ύποπτες για δυσπλασίες του εμβρύου.

Άσκηση για καλύτερη εγκυμοσύνη

Το σώμα σας σε λίγο καιρό θα φιλοξενήσει το μωρό σας και θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Από εσάς εξαρτάται να το προετοιμάσετε για να εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τον προορισμό του. Όσο πιο ευκίνητη είστε και όσο πιο γυμνασμένοι είναι οι μύες σας, τόσο πιο εύκολα θα κυλήσουν οι εννέα μήνες της προσμονής και τόσο λιγότερο θα σας κουράσουν οι ταλαιπωρίες που τους συνοδεύουν. Αν κάνετε καθιστική ζωή, πρέπει να σηκωθείτε το γρηγορότερο από την καρέκλα σας και να θέσετε το σώμα σας σε κίνηση.
  • Προσπαθήστε να ασκείστε καθημερινά είκοσι με τριάντα λεπτά.
  • Να κολυμπάτε, γιατί το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική.
  • Μη χάνετε ευκαιρία για περπάτημα, αλλά με βήμα όσο γίνεται πιο ζωηρό.
  • Αν κάνετε κάποιο σπορ, μην το εγκαταλείψετε.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024