Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τεστοστερόνη παρεμβαίνει στην συναισθηματική ενσυναίσθηση

Η τεστοστερόνη παρεμβαίνει στην συναισθηματική ενσυναίσθηση

Νέα Υόρκη: Η χορήγηση μικρής δόσης τεστοστερόνης στις γυναίκες, τις καθιστά λιγότερο ικανές να βιώσουν συμπάθεια για τους άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με ομάδα Ολλανδών και Βρετανών επιστημόνων.

Νέα Υόρκη: Η χορήγηση μικρής δόσης τεστοστερόνης στις γυναίκες, τις καθιστά λιγότερο ικανές να βιώσουν συμπάθεια για τους άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με ομάδα Ολλανδών και Βρετανών επιστημόνων.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PNAS, έρχονται να προσθέσουν βάρος στην θεωρία που θέλει την τεστοστερόνη να είναι σημαντική για την εκδήλωση του αυτισμού.

Δεκαέξι εθελοντές πήραν τεστοστερόνη και ήταν λιγότερο ικανοί να κρίνουν την διάθεση με βάση τις εκφράσεις του προσώπου, που τους έδειξαν οι επιστήμονες.

Η έκθεση στην τεστοστερόνη σε εμβρυϊκό στάδιο ίσως αποτελεί αξίζει να μελετηθεί σε βάθος.

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή, που ανάλογα την διαβάθμιση, επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν κοινωνικά. Η συχνότητα του αυτισμού είναι υψηλότερη στα αγόρια, απ’ ότι στα κορίτσια.

Ενώ ποίκιλα γονίδια έχουν σχετιστεί με τον αυτισμό, ο ακριβής γενετικός συνδυασμός και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που παράγουν τον αυτισμό, παραμένουν άγνωστα.

Η τελευταία έρευνα των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Ουτρέχτης, μελέτησε την άποψη ότι ο αυτισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου», δηλαδή της ακραίας έκθεσης του εμβρυϊκού εγκεφάλου στις ανδρικές ορμόνες.

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο έχουν χαμηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης από τους άνδρες και οι 16 εθελοντές πήραν μια δόση της ορμόνης για να δουν οι ερευνητές αν αυτό επηρέαζε άλλα βασικά σημεία του αυτισμού, όπως η ικανότητα της ενσυναίσθησης.

Στα νοητικά τεστ που έγιναν, όπου τα άτομα κοιτούσαν εικόνες προσώπων και προσπαθούσαν να μαντέψουν τη διάθεση του ατόμου που έβλεπαν, έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες.

Ωστόσο η τεστοστερόνη προκάλεσε σημαντική μείωση του πλεονεκτήματος της ενσυναίσθησης μεταξύ των γυναικών.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της έκθεσης του εμβρύου στην τεστοστερόνη.

Σε γυναίκες και άνδρες, το σχετικό μήκος του δείκτη και του παράμεσου είναι διαφορετικό (στους άνδρες ο δείκτης τείνει να είναι κοντύτερος του παράμεσου, ενώ στις γυναίκες συμβαίνει το αντίθετο ή έχουν όμοιο μήκος). Οι διαφορές αυτές πιστεύεται ότι πηγάζουν από τα διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στην τεστοστερόνη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Πάντως οι γυναίκες που είχαν χειρότερη επίδοση στα νοητικά τεστ μετά από μια δόση τεστοστερόνης, ήταν εκείνες που είχαν σχεδόν ίδιο μήκος δακτύλων με αυτό που ισχύει στους άνδρες.

Ο Δρ Τζακ βαν Χονκ που πήρε μέρος στην έρευνα σημειώνει ότι «η μελέτη αποδεικνύει ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης προγεννητικά, ασκούν επίδραση στις επιπτώσεις της τεστοστερόνης μετέπειτα στον οργανισμό και ειδικά στον εγκέφαλο.»

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024