Ένας Σουδανός φοιτητής υπέκυψε στα τραύματά του μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι διέλυσαν βίαια κινητοποιήσεις εμπνευσμένες από τις διαδηλώσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, όπως κατήγγειλαν τη Δευτέρα διαδηλωτές στο Χαρτούμ.

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ υπέστησαν την Κυριακή ξυλοδαρμούς και απωθήθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων. Οι κινητοποιήσεις -που οργανώθηκαν επίσης με «όχημα» το Facebook-συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής.

Δυνάμεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν περικυκλώσει πανεπιστήμια στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν την Δευτέρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν με ζητούμενο την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για το υψηλό κόστος ζωής και την έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας στο Σουδάν.

«Είσαι ο μάρτυράς μας Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν» έγραψαν στο Facebook ακτιβιστές που ανήκουν σε μια ομάδα που αποκαλείται «Νεολαία για την Αλλαγή», έχει 16.000 μέλη και καλεί να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον πρόεδρο Ομάρ Χάσαν αλ -Μπασίρ.

Τρεις συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις είπαν στο Reuters ότι ο Αμπντελραχμάν, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Όμντουρμαν Αχαλίγια, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν την Κυριακή και ετάφη. Το Πανεπιστήμιο έχει διακόψει τη λειτουργία του επ’ αόριστον.

«Ιατρικές πηγές μάς επιβεβαίωσαν ότι ο φοιτητής πέθανε χθες [Κυριακή] από τα τραύματα που τού προκάλεσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας» δήλωσε ο Γιάσερ Αρμάν, στέλεχος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν (SPLM), του κύριου κόμματος του νότιου Σουδάν.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση για το θάνατο του φοιτητή. Οι Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 70 ατόμων, εκ των οποίων πολλοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Χαρτούμ μεταδίδει ότι οι διαδηλώσεις έρχονται σε μία δύσκολη στιγμή για τον πρόεδρο του Σουδάν, Αλ-Μπασίρ.

Τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος έδειξαν ότι σε συντριπτικό ποσοστό (99%) ο νότος επιθυμεί την απόσχισή του από το βορρά. Η ανεξαρτησία του πλούσιου σε πετρέλαιο νότου θα πλήξει τόσο την οικονομία του βορρά, όσο και τη δημόσια εικόνα του Αλ-Μπασίρ.

Τη Δευτέρα το Σουδάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που του έχουν επιβάλει. «Κάναμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Τώρα θέλουμε να αρθούν όλες οι κυρώσεις» δήλωσε ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιανουαρίου ήταν βασική προτεραιότητα και πρόσφεραν στην κυβέρνηση του Σουδάν έναν «χάρτη» που θα οδηγούσε σε πλήρεις σχέσεις αν επέτρεπε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και σημείωνε πρόοδο στο Νταρφούρ.

Όμως παρόλο που η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ