Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το πρωί της Τρίτης αναχωρούν τρία αεροσκάφη C-130 για την Αλεξάνδρεια προς επαναπατρισμό όσων Ελλήνων πολιτών το επιθυμούν.

Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους που θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Στην Αλεξάνδρεια οι Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν ανέρχονται σε 200.

Στην παροικία του Καΐρου, λιγότεροι είναι οι ομογενείς που ανησυχούν. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, δήλωσε ότι προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.

Τα γραφεία και των δύο ελληνικών κοινοτήτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια παραμένουν ανοικτά, στο πλαίσιο των ωρών που επιτρέπει το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει για τους παροίκους.

Οι Έλληνες σε όλη την Αίγυπτο υπολογίζονται σε 2.500, είτε οικογένειες με ρίζες στη χώρα είτε επιχειρηματίες.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες πτήσεις της Aegean και της Olympic προς Κάιρο, καθώς το αεροδρόμιο δεν έχει κλείσει.

Στην πτήση της Aegean, που προσγειώθηκε το μεσημέρι στο Ελ.Βενιζέλος, βρίσκονταν εκπαιδευτικοί από το Κάιρο, που κατήγγειλαν πως δεν ήξεραν τι να κάνουν. Η πτήση της Olympic προσγειώθηκε στην Αθήνα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ερώτηση για το θέμα των εκπαιδευτικών στην Αίγυπτο κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας ο Ά.Σπηλιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ρωτώντας σε τι μέτρα προέβη το υπουργείο για το ζήτημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ