Όταν συζητώ για την Κύπρο, είναι αναπόφευκτο η συζήτηση να στρέφεται συχνά στη δύσκολη ιστορία του νησιού  που οδήγησε στη συνεχιζόμενη και τραγική διχοτόμησή του.  Εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε επί μακρόν η Βρετανία στο παρελθόν της Κύπρου, ο κόσμος αναπόφευκτα θέλει να γνωρίζει για το ενδιαφέρον της Βρετανίας σχετικά με το μέλλον της νήσου.  Σε πρόσφατη ομιλία του προς βρετανούς βουλευτές όλων των κομμάτων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο  Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, David Lidington, παρουσίασε τα βασικά σημεία της βρετανικής πολιτικής – μπορείτε να τη διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας (στα Αγγλικά).

Ο Υπουργός επεσήμανε δύο σημαντικά θέματα.  Πρώτον ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν σημασία για πολλούς λόγους:  είμαστε και οι δύο μέλη της Ε.Ε. και της Κοινοπολιτείας, πολλοί Βρετανοί και Κύπριοι πολίτες ζουν ή επισκέπτονται τις δύο χώρες αντιστοίχως.  Επίσης οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί αλλά και τα θεσμικά πλαίσια σε πολλούς τομείς σε Βρετανία και Κύπρο έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Εν ολίγοις, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον.  Σε πολιτικό επίπεδο, και οι δύο χώρες δεσμευόμαστε για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2008, με ο,τι αυτό περιλαμβάνει.

Δεύτερον, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού, τόσο για τους Κυπρίους, οι οποίοι αξίζουν κάτι καλύτερο από το να ζουν σε μία διχοτομημένη πατρίδα,  όσο και για τους φίλους και εταίρους τους στη Βρετανία, την Ε.Ε. και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.  Η Κύπρος θα αναλάβει για πρώτη φορά την Προεδρία της Ε.Ε. το 2012:  θα ήταν πολύ καλύτερα εάν αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως κράτος ενωμένο και όχι διχοτομημένο.  Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τους δύο ηγέτες κατά τις συνομιλίες τους, καθώς και τη συνεισφορά του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ,  Alexander Downer. Ελπίζουμε ότι στην επικείμενη σημαντική συνάντησή τους στη Γενεύη τις επόμενες μέρες, θα καταφέρουν να χτίσουν πάνω σε αυτήν την πρόοδο.  Βεβαίως, η Τουρκία έχει επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο, και από την πλευρά μας συνεχίζουμε να την παροτρύνουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Ελπίζω να διαβάσετε την ομιλία του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.  Βεβαίως, η Ελλάδα, όπως και η Βρετανία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κύπρο και υποστηρίζει  θερμά την εξεύρεση λύσης και παράλληλα, όπως και η Βρετανία, αναγνωρίζει πως οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τους ίδιους τους Κυπρίους.   Μπορούμε και πρέπει να δουλέψουμε από κοινού ώστε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν