Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται εξ ορισμού αμετάβλητο, δηλώνει αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τους όρους του Μνημονίου η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ, απαντώντας σε όσους την επικρίνουν, διότι -όπως λένε- καλλιέργησε προσδοκίες, αναφέρει ότι με στρουθοκαμηλισµούς η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. 

Ερωτηθείσα αν θεωρείται από την τρόικα το μαύρο πρόβατο της κυβέρνησης, απαντά με χιούμορ «τι κακό έχουν τα μαύρα πρόβατα;» και συνεχίζει: «Αν ενόχληση είναι να μη θεωρείσαι δεδοµένος και καθ’ έξιν σύµφωνος, τότε φαντάζοµαι ότι όντως δεν είµαι ο ιδανικός συνοµιλητής. Αλλά έχω την αίσθηση -άλλωστε το είπαν και οι ίδιοι- πως και οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιµούν μια καλή συζήτηση και μια θεµελιωµένη διαφωνία. Μπορεί να μη χαίρονται, αλλά την εκτιµούν. Ξέρετε, οι συµφωνίες προκύπτουν από διάλογο που δεν είναι πάντα βατός, εύκολος και ευχάριστος.


Η υπουργός Εργασίας με συνέντευξή της στην εφημερίδα Τα Νέα χαρακτηρίζει ικανοποιητική την τελική ρύθµιση για τα εργασιακά και επισηµαίνει ότι ενδεχοµένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό το 2011, εάν διαπιστωθεί αδυναµία κάποιων ασφαλιστικών ταµείων να χορηγούν επικουρικές συντάξεις.

Τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, «όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται, επιχειρήσεις κλείνουν και υπάρχουν συµπολίτες μας που αντιµετωπίζουν σηµαντικά προβλήµατα».

Ωστόσο, προσθέτει, «κατορθώσαµε να βάλουµε ανάχωμα στην πλήρη απορρύθμιση και αποσυλλογικοποίηση του συστήµατος των εργασιακών σχέσεων και να προστατεύσουµε, όσο γίνεται, θέσεις εργασίας και δικαιώµατα».

Εξηγώντας τις αλλαγές επισημαίνει: «Με ειδική επιχειρησιακή σύµβαση που συνάπτεται μόνο έπειτα από συµφωνία εργοδοτών και εργαζοµένων -κι αυτό είναι το πιο σηµαντικό- μπορεί η μισθοδοσία και οι όροι εργασίας να αποκλίνουν από τους αντίστοιχους όρους της κλαδικής για έναν χρόνο, προκειµένου να διασφαλιστεί η βιωσιµότητα της επιχείρησης.

» Η δυνατή απόκλιση δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση προσφέρει το απαραίτητο κατώφλι ασφάλειας για τους εργαζοµένους. Εφόσον, δε, δεν καταργούνται οι κλαδικές ή οι οµοιοεπαγγελµατικές συλλογικές συµβάσεις, ούτε και το δικαίωµα στην επέκταση για όσες επιχειρήσεις δεν συνάψουν ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις, αν δεν προκύψει συµφωνία, ισχύουν όλες οι πρότερες επιλογές τόσο για εργαζοµένους όσο και για εργοδότες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ