Οι γυναίκες που κάνουν μια ιδιαίτερα πιεστική εργασία διατρέχουν κατά 40% περισσότερους κινδύνους να υποστούν οξύ καρδιακό, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να υποβληθούν σε διάνοιξη αποφραγμένης αρτηρίας, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η απασχόληση προκαλεί λιγότερο άγχος, επισημαίνει έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Σικάγο.

Η μελέτη δείχνει ότι ιδιαίτερα αγχώδεις δραστηριότητες που δεν προσφέρουν ικανοποίηση στην εργαζόμενη αυξάνουν τον κίνδυνο οξέος καρδιακού επεισοδίου κατά 88% σχεδόν, κατά 43% της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή άλλων χειρουργικών διαδικασιών που έχουν σχέση με τη διάνοιξη μιας αρτηρίας.

Ακόμη το αίσθημα ανασφάλειας στον τομέα της απασχόλησης έχει επίσης σχέση με μια αύξηση των παραγόντων επικινδυνότητας όπως η αρτηριακή υπέρταση, το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης ή τα παραπανίσια κιλά, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το εργασιακό άγχος σε δείγμα 17.415 γυναικών με καλή υγεία επί τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Μια απασχόληση που επιβαρύνει με άγχος την ψυχολογία του εργαζόμενου καθορίζεται, σύμφωνα με τους συντάκτες, ως μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία στην οποία ο εργαζόμενος έχει περιορισμένη ή καθόλου εξουσία, ενώ η συγκεκριμένη απασχόληση δεν προσφέρει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και το ταλέντο του.

«Η μελέτη μας δείχνει την ύπαρξη ταυτόχρονα των άμεσων κλινικών καρδιοαγγειακών επιδράσεων και μακροπρόθεσμα των αγχωτικών αυτών εργασιών που δεν προσφέρουν ικανοποίηση στις γυναίκες αυτές», υπογραμμίζει η Δρ Μισέλ Αλμπερτ, του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστόνη, βασική συντάκτρια της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

«Οι γυναίκες που ασκούν μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία και στην οποία έχουν περιορισμένο έλεγχο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοαγγειακή νόσο μακροπρόθεσμα», σημειώνει η Δρ Νάταλι Σλόπεν ερευνήτρια του Κέντρου Ανάπτυξης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που επίσης συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Ωστόσο η μελέτη δεν δείχνει την άμεση σχέση μεταξύ του φόβου για απώλεια της εργασίας και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής κρίσης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου.

health.in.gr,ΑΠΕ/Γαλλικό