Νέα Υόρκη: Οκτώ τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνονται για περισσότερες από εννέα στις δέκα (90%) περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η μελέτη της Δρ Σίλβια ντε Σανχοσέ του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσε δεδομένα 60 ετών που αφορούσαν περίπου 10.600 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε 38 χώρες, με στόχο να εντοπίσει ποια στελέχη του ιού HPV ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οκτώ στελέχη (16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 και 35, με κατιούσα σειρά συχνότητας) ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιστατικών. Συνολικά εντοπίστηκαν 118 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων περίπου 40 προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα και από αυτούς οι 12 τουλάχιστον προκαλούν καρκίνο.

Τα υπάρχοντα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου προστατεύουν από μερικά μόνο από αυτά τα κοινά στελέχη του ιού. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο Cervarix της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline (GSK) και το εμβόλιο Gardasil της Merck «στοχεύουν» κυρίως στα στελέχη 16 και 18 του HPV, ενώ προστατεύουν εν μέρει και από τα στελέχη 31 και 45.

Σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού των εφήβων κοριτσιών.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 328.000 θανάτους ετησίως.

Η Δρ Σανχοσέ ανέφερε ότι η νέα έρευνα ενισχύει το επιστημονικό σκεπτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου μέσω των υπαρχόντων εμβολίων, ενώ μελλοντικά, όπως είπε, θα μπορούσαν να υπάρξουν δεύτερης γενιάς αποτελεσματικότερα εμβόλια που θα προστατεύουν από πολλαπλά στελέχη του ιού HPV.

Από ελληνικής πλευράς, στην μελέτη συμμετείχαν η επίκουρος καθηγήτρια Παθολογοανατομίας Μαρία Τζαρδή από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr