Ομάδα χάκερ με την ονομασία «PSJailbreak» ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά μια συσκευή που συνδέεται στη θύρα USB του PlayStation 3 και επιτρέπει την εκτέλεση πειρατικών παιχνιδιών και προγραμμάτων που δεν έχουν έγκριση της Sony.

Σύμφωνα με το CNet, o κώδικας που περιέχει η συσκευή επιτρέπει στο χρήστη να αποθηκεύει δανεισμένα παιχνίδια και αυτοσχέδια προγράμματα είτε στο σκληρό δίσκο της κονσόλας είτε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Εμφανίζει στη συνέχεια μια λίστα με τους αποθηκευμένους τίτλους που μπορεί να τρέξει στην παιχνιδομηχανή.

Η εξέλιξη προφανώς δεν θα αρέσει στη Sony, η οποία μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Η νομιμότητα τέτοιων προϊόντων (modchip) διαφέρει από χώρα σε χώρα, επισημαίνει το BBC. Η γαλλική εταιρεία Fox-Chip ετοιμάζεται να αρχίσει τη διάθεση της συσκευής υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμη στη Γαλλία.

Ένας ακόμα υποψήφιος διανομέας της συσκευής δήλωσε ότι θα αρχίσει τις online πωλήσεις «σε δύο με τρεις εβδομάδες». «Βρισκόμαστε σε επαφή με ένα άτομο στη Μαλαισία αλλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο κατασκευαστής» είπε στο βρετανικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Ars Technica, η συσκευή είναι ήδη διαθέσιμη για προπαραγγελία για 150 δολάρια.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν είναι γνήσιο ένα βίντεο του OzModChips.com που δείχνει τη συσκευή σε δράση.

Ο κώδικας του PSJailbreak φαίνεται ότι απενεργοποιεί ορισμένες ρυθμίσεις  του PS3 και η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Trend Micro προειδοποίησε για ενδεχόμενα κενά ασφάλειας.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα που «σπάει» το PlayStation 3 είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος από τον νεαρό Τζορτζ Χοτζ, ο οποίος έγινε διάσημος όταν κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το iPhone.

Λίγο αργότερα, όμως, η Sony ενημέρωσε τον κώδικα (firmware) του PS3 έτσι ώστε να εμποδίζει το τρικ του Χοτζ.

Η ιαπωνική εταιρεία πιθανότατα θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με το PSJailbreak. Η συσκευή, όμως, έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τις αυτόματες ενημερώσεις του firmware.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ