Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Ολλανδία είναι ένας από τους λιγότερο συνηθισμένους προορισμούς για έλληνες φοιτητές. Παρόλα αυτά, το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου, το επίπεδο του οποίου στηρίζεται σε ένα μοναδικό κρατικό σύστημα ρύθμισης και διασφάλισης ποιότητας.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη μη-αγγλόφωνη χώρα που προσφέρει μαθήματα στα Αγγλικά. Όλα τα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν στο σύνολό τους 1.462 διεθνή προγράμματα και μαθήματα, τα 1.455 εκ των οποίων διδάσκονται στα Αγγλικά. Αυτό και μόνο καθιστά την Ολλανδία πρωτοπόρο στον χώρο της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στατιστικές, εκείνοι που επιλέγουν την Ολλανδία για τις σπουδές τους, απορροφώνται και ενσωματώνονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στις διεθνείς αγορές εργασίας, ενώ σύμφωνα με το Times Higher Education Supplement, 11 πανεπιστήμια της χώρας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου. Η Ολλανδία έχει επίσης κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση με το καινοτόμο της πρόγραμμα «Problem-Based Learning System», που εκπαιδεύει τους φοιτητές να αναλύουν και να επιλύουν πρακτικά προβλήματα, προσδίδοντας έμφαση στην ανεξάρτητη μελέτη και την αυτοπειθαρχία.

Τέλος, το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι διαδραστικό και επικεντρώνεται στην ομαδική δουλειά, κάτι που διευκολύνει πολύ την επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών.

Δυστυχώς, στα ολλανδικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν κοιτώνες. Συνεπώς, οι φοιτητές πρέπει να αναζητήσουν στέγη σε διαμερίσματα off campus, στην πόλη ή δίπλα στην πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιό τους. Τα καλά και οικονομικά διαμερίσματα είναι δυσεύρετα, γι’ αυτό και πρέπει να αναζητούνται από πολύ νωρίς. Οι περισσότεροι πάντως φοιτητές μοιράζονται τον χώρο διαμονής τους, νοικιάζοντας ένα δωμάτιο και χρησιμοποιώντας από κοινού με άλλους φοιτητές τα μπάνια, την κουζίνα και το σαλόνι.

Οι τιμές των ενοικίων είναι σχετικά υψηλές, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια συνήθως διαρκούν από 6 έως 12 μήνες, όταν οι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο πρόγραμμα. Στα έξοδα του ενοικίου πρέπει να προστεθούν και αυτά των διαφόρων λογαριασμών (νερού, ηλεκτρικού, αερίου και μετακινήσεων). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.studychoice.nl, αλλά και την www.easykamer.nl, εντός της οποίας μπορείτε να
αναζητήσετε δωμάτιο σε 12 διαφορετικές γλώσσες.

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Στην Ολλανδία υπάρχουν δύο τύπων ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα: Ερευνητικά και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τα ερευνητικά πανεπιστήμια επικεντρώνονται στην ανεξάρτητη πρακτική της ερευνητικής εργασίας, σε ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό περιβάλλον. Σήμερα υπάρχουν 14 κρατικά ερευνητικά πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών προσφέρουν επαγγελματικά προγράμματα σε εφαρμοσμένες τέχνες και επιστήμες και προετοιμάζουν τους φοιτητές για καριέρα σε συγκεκριμένους τομείς.

Επίσης υπάρχουν ινστιτούτα διεθνούς εκπαίδευσης, που προσφέρουν προγράμματα ειδικά για διεθνείς φοιτητές.

Τα πτυχία που προσφέρονται από όλα τα πανεπιστήμια είναι τα ακόλουθα:

Bachelor: Το προπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο απαιτεί 3ετή φοίτηση (180 credits) και οι απόφοιτοι παίρνουν Bachelor of Arts ή Bachelor of Science (BA/BSc), ανάλογα με το γνωστικό πεδίο.
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών διαρκεί 4 χρόνια (240 credits) και η ονομασία του είναι ενδεικτική του πεδίου σπουδών (για παράδειγμα Bachelor Μηχανολογίας κ.λπ.).

Master: Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο απαιτεί 1ετή, 2ετή ή και 3ετή φοίτηση (60-180 credits). Οι απόφοιτοι λαμβάνουν Master of Arts ή Master of Science.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός πανεπιστημίου εφαρμοσμένων επιστημών απαιτεί την ολοκλήρωση 60-120 credits. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν το πτυχίο που φέρει την ονομασία του αντίστοιχου πεδίου σπουδών (για παράδειγμα Master Αρχιτεκτονικής).

PhD: Στην Ολλανδία τα διδακτορικά προσφέρονται μόνο από ερευνητικά πανεπιστήμια, τα οποία και δέχονται φοιτητές ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα διδακτορικά στην Ολλανδία από την ιστοσελίδα www.Euraxess.nl.

III. Υποβολή αιτήσεων

Οι διεθνείς φοιτητές, για να γίνουν δεκτοί σε κάποιο πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για να μάθουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Η βασική προϋπόθεση για εισαγωγή σε προπτυχιακό είναι το απολυτήριο λυκείου ή κάποιο ισότιμο πτυχίο, ενώ για μεταπτυχιακό είναι η ύπαρξη προπτυχιακού ή ισότιμου πτυχίου. Βέβαια, σε πολύ δημοφιλείς τομείς οι θέσεις είναι περιορισμένες και ο ανταγωνισμός αρκετά υψηλός.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους φοιτητές να γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα και να έχουν περάσει τα αντίστοιχα τεστ. Τα IELTS και TOEFL είναι ευρέως αποδεκτά, αλλά τα διάφορα ιδρύματα μπορεί να απαιτήσουν και διαφορετικά τεστ. Τα ελάχιστα σκορ που απαιτούνται είναι 550 (paper based) ή 213 (computer based) για το TOEFL, ενώ για το IELTS απαιτείται βαθμολογία τουλάχιστον 6.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκπαίδευση στην Ολλανδία δεν είναι δωρεάν, αλλά τα δίδακτρα είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η ολλανδική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να καταστήσει την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους τους φοιτητές, αλλά και σε επαγγελματίες από άλλες χώρες.

Τα ετήσια δίδακτρα είναι περίπου €1,672 για φοιτητές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

  • www.nuffic.nl
  • www.easykamer.nl
  • www.studychoice.nl
  • www.isic.org
  • www.eurogates.nl
  • www.studyinholland.nl
  • www.grantfinder.nl

Φαίη Βασιλειάδου