Τη βούλησή τους για σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων των τομέων της άμυνας και της οικονομίας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έπειτα από τη δίωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσαν τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας. Μάλιστα θα οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Θερμή προσέγγιση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.

«Η σημερινή επίσκεψη προάγει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι η πρώτη από πολλές άλλες, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς, που έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Οι δυο λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν σε σειρά από τομείς μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και άλλες επενδύσεις.  Μιλήσαμε για συνεργασία σε επίπεδα άμυνα και ασφάλειας γιατί πάνω από όλα θέλουμε μια ειρηνική Μέση Ανατολή. Ενημέρωσα τον κ. Παπανδρέου για τα βήματα που κάνουμε για απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Ελπίζω αυτή τη συνάντηση να είναι η πρώτη πολλών άλλων μεταξύ των δύο αρχαίων λαών» είπε ο κ. Νετανιάχου.

Για την Τουρκία

Η επίσκεψη καθώς και η διάθεση που έδειξαν οι δύο πλευρές για προσέγγιση, συμπίπτει χρονικά με την κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, καθώς και με την Ουάσινγκτον, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τα εξοπλιστικά και με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα με το Ισραήλ και το Ιράν.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε, πάντως, ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά».

«Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να απευθύνει μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».

«Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

Γάζα, Μεσανατολικό

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη.

«Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στο σκοπό αυτό.

«Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι εν όψει της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

* Το πρωί της Τρίτης ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πόρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ