Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Σκόπελος

Το νησί των Βορείων Σποράδων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη γραφική Χώρα, τα σπίτια διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και οι γυναίκες φορούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους.

Η ΓΛΩΣΣΑ
Στη βορειοδυτική πλευρά της Σκοπέλου βρίσκεται το γραφικό χωριό της Γλώσσας
Από τη Γλώσσα, πήρε το όνομα του ένα είδος προβάτου που συναντάμε σε όλο το νησί. Πρόκειται για το γλωσσίτικο πρόβατο ή κάλμπινο, όπως το αποκαλούν οι Σκοπελίτες. Ανήκει οε μία από τις ενδημικές φυλές προβάτων της Ελλάδας και είναι γνωστό για τη γαλακτοπαραγωγή του.
Δυστυχώς στις μέρες μας οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τη διαιώνιση της φυλής.
Η επιβίωση του γλωσσίτικου προβάτου, όπως και των άλλων ελληνικών φυλών, είναι σημαντική για τη διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης, την οικονομία αλλά και για την επιστήμη γενικότερα, δεδομένου ότι έτσι διατηρείται ένα πολύτιμο βιογενετικό απόθεμα.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Το 1999, 24 γυναίκες απi τη Γλώσσα Σκοπέλου δημιούργησαν αυτό το συνεταιρισμό με σκοπό να στηρίξουν την εγχώρια οικονομία, να ενισχύσουν το εισiδημα των γυναικών της περιοχής και να βελτιώσουν το κοινωνικi και πολιτιστικi επίπεδο των γυναικών του χωριού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκθετήριο των προϊiντων που έχει μορφή μουσείου λαϊκής τέχνης. Σε αυτό εκτίθενται παλιά έργα χειροτεχνίας.
Ο συνεταιρισμός παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά: χαμαλιά και ροζέδες (γλυκά που ως βάση έχουν την αμυγδαλόψιχα), γλυκά του κουταλιού (αμύγδαλο, δαμάσκηνο και φρούτα κάθε εποχής), μαρμελάδες και γλυκά ταψιού. Επίσης φτιάχνει παραδοσιακά φαγητά: στριφτές τυρόπιτες Σκοπέλου, ροφός στιφάδο, κρέας με κυδώνια, κοχύλια και πεταλίδες με ρύζι, και χταπόδι με χόρτα.
Επιπλέον ο συνεταιρισμiς αναλαμβάνει την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων σύμφωνα με την παράδοση του νησιού (γάμοι, βαφτίσια, συνεστιάσεις, πανηγύρια κ.ά.), καθώς και την τροφοδοσία σε εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα εντός και εκτός του νησιού.
Πληροφορίες: τηλ. 24240 33224, 33590, φαξ: 24240 33364.

in.gr Αγροτουρισμός,Περιοδικό «Αγροτουρισμός»

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024