Το 100% των Η/Υ που χρησιμοποιούσαν σε πλοία οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ως αποτέλεσμα το ναυάγιο του σκάφους, ενώ το πλήρωμά του χάθηκε στα κύματα. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί η μελέτη του υπολογιστή των Αντικυθήρων, του μοναδικού δηλαδή αρχαίου υπολογιστή που γνωρίζουμε.

Φυσικά μια συλλογιστική όπως η παραπάνω είναι αντίστοιχη του: Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, συνεπώς ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Δυστυχώς όμως το γεγονός ότι δεν στέκει, δε σημαίνει πως όλοι οι επιστήμονες το καταλαβαίνουν. Χάρη στους σημερινούς υπολογιστές μπορούμε να πάρουμε τα δεδομένα οποιασδήποτε έρευνας και να τα συνδυάσουμε με χιλιάδες ή και περισσότερους διαφορετικούς τρόπους.

Όσο περισσότερο τα ανακατεύουμε λοιπόν τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να βρούμε μια σχέση που να είναι απολύτως τυχαία και παρόλα αυτά να εμφανίζεται ως στατιστικά σημαντική.

Γι’ αυτό σας προτείνω να μην πιστεύετε οποιαδήποτε έρευνα ανακοινώνεται για πρώτη φορά. Περιμένετε πρώτα να επαναληφθεί και μην αλλάξετε τη ζωή σας παρά μόνο όταν και άλλοι επιστήμονες επιβεβαιώσουν το συμπέρασμα πως το σουβλάκι με τζατζίκι αυξάνει την ευφυΐα όσων το καταναλώνουν καθημερινά.

Φοβάμαι όμως πως θα πρέπει να περιμένετε αρκετά. Η αναπαραγωγή ερευνών από άλλους δεν είναι τόσο εντυπωσιακή ώστε να της διατίθενται χρηματοδοτήσεις. Συνήθως, τα λεφτά πηγαίνουν στο καινούριο και η σοβαρή και αθόρυβη δουλειά της επιβεβαίωσης μένει στα αζήτητα.