Το ιστορικό γεφύρι της Άρτας αποτελεί σύμβολο της πόλης και τόπο συνάντησης των κατοίκων της. Στέκεται από το 1606 ενώ από τον 3ο αιώνα π.Χ. υπήρχε γεφύρι στην πλάτη του ποταμού. Ας όψονται τα δύο φράγματα που κατασκευάστηκαν στο Πουρνάρι για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.  Το χωμάτινο φράγμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Η τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε επιδρά θετικά στο περιβάλλον και είναι πολύ όμορφη, αφού τα υψώματα που την περιβάλλουν είναι πνιγμένα στο πράσινο και καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της. Ένα από τα ωραιότερα σημεία βρίσκεται στο χωριό Κάτω Καλεντίνη, ακολουθώντας τον κατηφορικό χωματόδρομο προς Μηλιανά. Αραιοί οικισμοί, λιβαδάκια, πέτρινα παλιά σπίτια και πολλή ησυχία είναι στοιχεία που θα ενθουσιάσουν τον επισκέπτη.
Επίσης πολύ κοντά είναι και το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι των Μελατών του 1797. Ο δρόμος που περνά απέξω φτάνει κοντά στο ποτάμι. Η λίμνη είναι ακόμα πιο ωραία όταν την κοιτάς από ψηλά, ακολουθώντας το δρόμο προς Δίστρατο, Τραπεζάκι, Φτέρη, ενώ συνεχίζοντας για Βαθύκαμπο, Μακρύκαμπο, Λεπιανά, Μικροσπηλιά συναντάς τα Τζουμέρκα, τα όρη Αθαμανών. Η λίμνη χάνεται και ο Άραχθος ξαναγίνεται ποτάμι.

Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ
Στο βορειοδυτικό Αμβρακικό βρίσκεται ο υγρότοπος της Ροδιάς, ο μεγαλύτερος ενιαίος καλαμιώνας των Βαλκανίων ο οποίος προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση Ramsar. Σε αυτό το τοπίο σπάνιας ομορφιάς διαχειμάζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός υδρόβιων πουλιών στην Ελλάδα (περίπου 100.000), σταθμεύουν και αναπαράγονται περί τα 250 είδη πουλιών, συναντάται η τρίτη σε μέγεθος αποικία αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη ενώ θεωρείται ο καλύτερος χελότοπος στην Ελλάδα.
Το τοπίο μαγεύει τον επισκέπτη: οι καλαμιώνες, τα νούφαρα και τα νερόκρινα, εναλλάσσονται με αλμυρόβαλτους, ανοιχτές επιφάνειες νερού και μικρές κλειστές υφάλμυρες λίμνες. Διασχίζοντας τους καλαμιώνες και τις νησίδες με τις αρμυρήθρες, ο επισκέπτης γνωρίζει από κοντά τους φτερωτούς κατοίκους τους, πού κάθε εποχή είναι και διαφορετικοί. Ο υγρότοπος είναι γνωστός και για τη μεγάλη ιχθυοπαραγωγική ικανότητά του.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ
Η επίσκεψη στη Ροδιά αξίζει όλες τις εποχές του χρόνου. Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς στο χωριό Στρογγυλή -15 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Άρτα- έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα περιήγησης και γνωριμίας του υγροτόπου με απολύτως ασφαλή και οργανωμένο τρόπο. Το Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο της κοινότητας Στρογγυλής στην είσοδο του χωριού. Ιδρύθηκε πρόσφατα από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Πρέβεζας με σκοπό την προστασία αλλά και την ανάδειξη της μεγάλης αξίας του υγροτόπου.
Οι επισκέπτες ξεκινούν την περιήγησή τους  από  το Κέντρο όπου ενημερώνονται για τα μνημεία, την ιστορία τα μοναστήρια, τις εκκλησίες της περιοχής, καθώς και για τη σημασία του υγροτόπου, τα είδη των πουλιών και της άγριας ζωής που ζουν σε αυτόν και για τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος του χελιού που άλλοτε αποτελούσε μια ήπια μορφή εκμετάλλευσης του αλιευτικού πλούτου του υγροτόπου.
Στη συνέχεια μεταβαίνουν στο μόλο «Χατζάρα» της Στρογγυλής όπου επιβιβάζονται στα «πριάρια» (τα παραδοσιακά σκάφη του Αμβρακικού). Διασχίζουν τους καλαμιώνες και τις νησίδες με τις αρμυρήθρες και γνωρίζουν από κοντά τους φτερωτούς κατοίκους του βάλτου: γλάρους, ερωδιούς, καλαμοκανάδες, ποταμίδες και αλκυόνες την άνοιξη και το καλοκαίρι, χιλιάδες σουβλόπαπιες, χουλιαρόπαπιες, κιρκίνια και φαλαρίδες το χειμώνα, εκατοντάδες χαραδριόμορφα: αμμοσφυριχτές, χοντροσκαλίδρες, λευκοσκαλίδρες, μαχητές, λιμόζες, χαλικοκυλιστές το φθινόπωρο, και μερικές φορές ακόμα και αργυροπελεκάνους.
Μετά από μισή ώρα, οι επισκέπτες φθάνουν στη λιμνοθάλασσα του Κωνστάντιου. Το «πριάρι» πιάνει στο λιμανάκι της παραδοσιακής ψαροκαλύβας όπου βρίσκεται ένας από τους λίγους – αν όχι ο μοναδικός – πλωτός ναός η Αγία Άννα. Από εκεί περπατώντας πάνω στον ξυλοδιάδρομο φθάνουμε στο ιβάρι όπου  οι επισκέπτες γνωρίζουν τους ιβαράδες και μαθαίνουν πως λειτουργεί ένα φυσικό ιχθυοτροφείο χελιών.                                          
Υπάρχει η δυνατότητα – κατόπιν συνεννόησης – να γευματίσετε στην ψαροκαλύβα μέσα στη λιμνοθάλασσα. Θα δοκιμάσετε νοστιμότατα προϊόντα της λιμνοθάλασσας όπως χέλι, κέφαλο και αθερίνα, καθώς και σαλάτα εποχής και ντόπιες πίτες.
Η εκδρομή με τα «πριάρια» συνεχίζεται μέχρι το μεταβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς (με αγιογραφίες του 1884) και ακολουθεί περίπατος στη σπηλιά του Αγ. Βλασίου όπου βρίσκονται τα ερείπια του ασκηταριού με τις καπνισμένες και χαραγμένες από τους βοσκούς, τοιχογραφίες των αγίων της οροφής. Η περιήγηση ολοκληρώνεται στο χώρο με τους νεροβούβαλους που, εξαφανισμένοι από τη δεκαετία του ‘50, επέστρεψαν πριν από λίγο καιρό στην περιοχή όπου  ζούσαν από  τα  βάθη των αιώνων.
Πληροφορίες: Τηλ.: 26830 41219, Φαξ. 26830 41387, καθημερινά εκτός Κυριακής από 8:30 π.μ έως 14:30 μ.μ., [email protected], www.rodiawetlands.gr

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ
Θα τον συναντήσετε στην εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, 10χλμ. από την Πάργα. Μια μικρή, σχεδόν επίπεδη λεκάνη που περιβάλλεται από χαμηλούς ορεινούς όγκους (Όρη της Πάργας) και λοφώδεις σχηματισμούς (Ερημίτης), έκτασης 4.000 στρεμμάτων, δημιουργεί ένα ιδιόμορφο τοπίο. Αξίζει να παραμείνετε για να θαυμάσετε τον υγρότοπο ο οποίος είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Το χειμώνα η λίμνη καταλαμβάνει 3.000 στρέμματα και οι παραλίμνιες γεωργικές εκτάσεις -όπου κυριαρχούν οι ελαιώνες- 1.000 στρέμματα. Το καλοκαίρι η λίμνη περιορίζεται στα 300 περίπου στρέμματα, και στα λιβάδια που αποκαλύπτονται βόσκουν περίπου 500 πρόβατα. Η συγκράτηση των νερών και η μικρή γεωργική δραστηριότητα κατέστησαν τη λίμνη σημαντικό υγρότοπο. Στη χλωρίδα της κυριαρχούν το ψαθί, η σίφα, το αγριοκάλαμο, η κύπερη και η ιτιά, ενώ μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα άσπρα και κίτρινα νούφαρα. Η περιοχή δεν φιλοξενεί πελαργούς μόνο το καλοκαίρι, αλλά αποτελεί και τόπο συγκέντρωσης πριν από την αναχώρησή τους για το νότο, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Οι μυοκάστορες που εισήχθησαν έχουν εγκλιματιστεί και πολλαπλασιαστεί σημαντικά. Από τα θηλαστικά αξιόλογη είναι η παρουσία του ασβού.
Η εντατική γεωργία μετέτρεψε το Καλοδίκι σε ένα σπουδαίο υγρότοπο, στον οποίο η φύση και η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μάλιστα μαρτυρεί και η πρόσφατη εγκατάσταση μιας αποικίας κύκνων στην περιοχή.

Περιοδικό «Αγροτουρισμός»