Εκδίκηση ζητούν οι υποστηρικτές του Εζέν ΤερΜπλανς, ιδρυτή του «Κινήματος Αφρικανικής Αντίστασης» (ΑWB) που βρέθηκε ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου στο κρεβάτι του αγροκτήματός του.

Ύποπτοι για τη δολοφονία είναι δύο απλήρωτοι μαύροι εργάτες του ΤερΜπλανς, ένας 29χρονος και ένας 15χρονος, οι οποίοι φέρονται να σκότωσαν την Κυριακή τον 69χρονο ενώ κοιμόταν. Οι δύο νεαροί κρατούνται από την Αστυνομία, και σύμφωνα με το συγγενικό τους περιβάλλον δεν είχαν πληρωθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ρατσιστικό «Κίνημα» του ΤερΜπλανς είχε περάσει σχετικά στο περιθώριο της πολιτικής της Νοτίου Αφρικής, μετά την αποτυχία του την δεκαετία του 1990 να επαναφέρει το Απαρτχάιντ στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια το Κίνημα ζητούσε τη δημιουργία «φυλετικών θυλάκων» στους οποίους θα κατοικούσαν μόνο λευκοί και οι μαύροι θα επιτρέπονταν μόνο ως «επισκέπτες εργάτες».

Ο ίδιος ο ΤερΜπλανς είχε φυλακιστεί για απόπειρα δολοφονίας ενός μαύρου ιδιωτικού φρουρού, ενώ είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις επιθέσεις το 1994 στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 21 άτομα. Δίπλα στο κρεβάτι του δολοφονημένου ΤερΜπλανς βρέθηκαν ένα ξύλινο ραβδί και μία μασέτα, με τα οποία φαίνεται να ξυλοκοπήθηκε ο 69χρονος.

«Διακήρυξη πολέμου η δολοφονία» λένε μέλη του AWB

H είδηση της δολοφονίας του ΤερΜπλανς προκάλεσε οργή στους υποστηρικτές του, ενώ μέλη του AWB την χαρακτήρισαν «διακήρυξη πολέμου από τους μαύρους» ενώ στο αγρόκτημά του συρρέουν από την Κυριακή ομοϊδεάτες του.

Οι συγγενείς του ΤερΜπλανς μάλιστα κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό τον ηγέτη της νεολαίας του κυρίαρχου κόμματος στο Κοινοβούλιο ΑΝC, Tζούλιους Μαλέμα, λέγοντας ότι σε ομιλίες του «καλεί τους μαύρους να σκοτώσουν τους Μπόερ».

Σε τεταμένο κλίμα, και ενώ αρκετοί φοβούνται ξέσπασμα φυλετικής βίας, ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα έκανε έκκληση για ηρεμία καταδικάζοντας «την ειδεχθή δολοφονία».

Το ΑΝC ανέφερε ότι «η μαύρη κοινότητα δεν έχει κηρύξει ποτέ πόλεμο σε καμία φυλετική ομάδα στη χώρα», επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις μελών του AWB προκαλούν πόλωση.

Το «Κίνημα» του ΤερΜπλανς κάλεσε τη Δευτέρα τους οπαδούς του σε αυτοσυγκράτηση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «όποιος καταφύγει σε βία δεν θα το κάνει ως AWB».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press