Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Σίφνος

Στη Σίφνο θα βρείτε παραδοσιακούς οικισμούς, πανέμορφες παραλίες, πολλούς ανεμόμυλους και περιστερώνες και θα διαβάσετε την παλαιότερη εφημερίδα των Κυκλάδων, τη "Σίφνο", που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1880. 

Η Σίφνος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες στη μέση του τριγώνου Σέριφου-Αντίπαρου-Κίμωλου και απέχει 75 μίλια από τον Πειραιά. Διατηρώντας όλα τα σημάδια που της άφησαν τα χρόνια της ιστορίας της, η Σίφνος είναι σήμερα ένας όμορφος τόπος με παραδοσιακούς οικισμούς, με κάτασπρα σπίτια με πανέμορφες παραλίες και λόφους πάνω στους οποίους απλώνονται σκαρφαλωμένα τα χωριά της.
Στη Σίφνο θα δείτε πολλούς ανεμόμυλους και περιστεριώνες και θα διαβάσετε την παλαιότερη εφημερίδα των Κυκλάδων, τη Σίφνο που ιδρύθηκε το 1880.

Απολλωνία ή Σταυρί
Η Απολλωνία ή Σταυρί είναι η πρωτεύουσα και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου και ειναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε τρεις λόφους με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα δρομάκια της είναι στενά, τα σπίτια κάτασπρα και οι τρούλοι των εκκλησιών γαλάζιοι. Πήρε το όνομά της από το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε εκεί τον 7ο αιώνα π.Χ. Στη θέση του υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός της Παναγίας Ουρανοφόρας. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης. Το λιμάνι, οι Καμάρες, απέχει έξι χιλιομέτρα.

Αρτεμώνας
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Σίφνουμόλις 1.5χλμ. βόρεια της Απολλωνίας. Ενα χωριό με πολλούς κήπους και λουλούδια που στα νεοκλασικά αρχοντικά του κάποτε φιλοξενούσε την αριστοκρατία του νησιού. Εδώ βρίσκεται και το σπίτι του ποιητή Γιάννη Γρυπάρη. Στην κορυφή του λόφου, από όπου η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπει κανείς τα γύρω νησιά, το Κάστρο, τους κεντρικός οικισμούς, μέχρι και τις Καμάρες, σώζονται σε καλή κατάσταση δύο ανεμόμυλοι. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Αφέντη που κτίστηκε το 17ο αιώνα και περιέχει σημαντικές εικόνες, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Κόγχης. Επιπλέον, υπάρχουν τα εκκλησάκια των Αγίων Συμεών, Σιλβέστρου, Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία του Τρουλλακίου, τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω μονοπατιού που οδηγεί στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Στον Αρτεμώνα υπάρχουν εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και εργαστήριο αγγειοπλαστικής.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα χωριά Αγιος Λουκάς και Ανω Πετάλι (1,5χλμ. βορειοδυτικά) και οι Καμάρες έξι χιλιόμετρα ανατολικά.

Βαθύ
Είναι ο γραφικός οικισμός των αγγειοπλαστών της Σίφνου. Είναι ένας ήρεμος και όμορφος παραλιακός οικισμός στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε κλειστό όρμο με αμμουδιά, τριγυρισμένος από ελιές και περιβόλια. Βρίσκεται 10χλμ. νοτιοδυτικά της Απολλωνίας και 16χλμ. νότια των Καμάρων και έχει 50 κατοίκους. Επισκεφθείτε την ιερά Μονή των Ταξιαρχών που κτίστηκε το 16ο αιώνα.

Εξάμπελα
Αγροτικό χωριό, 2χλμ. νοτιοανατολικά της Απολλωνίας και 8χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων. Με την πάροδο του χρόνου και με τα καινούρια σπίτια που κτίζονται, ενώνεται με την Απολλωνία. Στην είσοδο του χωριού μπορείτε να δείτε τις Αράδες, τις σειρές των ανεμόμυλων, εκ των οποίων μερικοί είναι καλοσυντηρημένοι, ενώ άλλοι παραμένουν ερειπωμένοι. Περπατήστε και δείτε τα όμορφα σπίτια και τις εκκλησίες του χωριού και επισκεφθείτε την ιερά Μονή της Βρύσης (17ου αιώνα).
Στα Εξάμπελα γεννήθηκαν ο ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος και ο αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές.

Καμάρες
Είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό, καθώς και το λιμάνι του νησιού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Βρίσκεται μια ώρα με τα πόδια από τον Πλατύ Γιαλό, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και 6χλμ. από την Απολλωνία. Εχει όμορφα κάτασπρα σπίτια και γραφικές εκκλησίες.

Κάστρο
Ο σημερινός οχυρωμένος οικισμόςήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 19ο αιώνα. Βρίσκεται 2χλμ. βορειοανατολικά της Απολλωνίας, 8χλμ. ανατολικά των Καμάρων και 3χμ ανατολικά του Αρτεμώνα, στη θέση της αρχαίας πόλης της Σίφνου που κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Υπάρχει ένα πανέμορφο μονοπάτι που περνά ανάμεσα από ελιές και φραγκοσυκιές, και οδηγεί από το Κάστρο στον Αρτεμώνα. Το Κάστρο, που φημίζεται για την ομορφιά του, διατηρεί την οχυρωματική μεσαιωνική δομή του. Εχει ξεχωριστή αρχιτεκτονική με διώροφα και τριώροφα σπίτια και αρχοντικά με βενετσιάνικες επιγραφές. Η είσοδος γίνεται από τις παλαιές εισόδους-στοές, τις Λόζιες. Επειδή τα εξωτερικά σπίτια σχηματίζουν και το εξωτερικό τείχος, έχουν μικρά παράθυρα και χαμηλές πόρτες.
Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (που περιλαμβάνει συλλογή αρχαϊκών και κλασικών γλυπτών, γεωμετρικά και βυζαντινά κεραμικά), τις εκκλησίες του Κάστρου, τον κοντινό παραλιακό οικισμό Σεράλια και δείτε τα τμήματα μυκηναϊκού τείχους και τα θεμέλια ακρόπολης της κλασικής εποχής.

Καταβατή
Χωριό με λίγους κατοίκους, κτισμένο στους πρόποδες του Λόφου Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται 3χλμ. νότια της Απολλωνίας και 9χλμ. βορειοανατολικά των Καμάρων. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του χωριού.

Πλατύς Γιαλός
Ψαροχώρι με περίπου 70 κατοίκους και μεγάλη τουριστική κίνηση. Εχει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Στον Πλατύ Γιαλό λειτουργούν εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρόπο παραγωγής των καταπληκτικών σιφναίικων κεραμικών. Κοντά στην κορυφή του υψώματος από όπου η θέα είναι μαγευτική, βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας του Βουνού που κτίστηκε το 1813. Βορειοανατολικά από τον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται ο Ασπρος Πύργος, όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίου πύργου του 500 π.Χ. Στην είσοδο του όρμου, νοτιοανατολικά, βρίσκεται το νησάκι της Κυπριανής ή Κιτριανής. Το μοναδικό της κτίσμα είναι η εκκλησία της Παναγίας της Κυπριανής. Το τοπίο στο μικρό νησί με τους ελαιώνες και τα περιβόλια είναι καταπράσινο. Ο Πλατύς Γιαλός βρίσκεται 12χλμ. ανατολικά της Απολλωνίας και 18χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων.

Φάρος
Βρίσκεται 7χλμ. νοτιοανατολικά της Απολλωνίας και 13χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού. Είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι 45 κατοίκων, με γραφικές συνεχόμενες αμμώδεις παραλίες (τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό). Κοντά στο Φάρο και κτισμένο πάνω σε βράχο που ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης, βρίσκεται το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής, πολιούχου της Σίφνου. Στη δυτική πλευρά του όρμου σώζονται τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των πλοίων που φόρτωναν μετάλλευμα με προορισμό το Λαύριο. Ο φάρος, που έδωσε το όνομά του στο χωριό, βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και κοντά του βρίσκεται η ιερά Μονή του Σταυρού, από την οποία μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα.

Χερρόνησος
Μικρό και παραδοσιακό χωριό με μικρή αμμουδιά, στη βορειότερη άκρη του νησιού, 15χλμ. βορειοδυτικά της Απολλωνίας και 21χλμ. βόρεια των Καμάρων. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά της άγριας φύσης. Η Χερρόνησος έχει 100 κατοίκους και φημίζεται για τα κεραμικά της.

Χρυσοπηγή
Πανέμορφη περιοχή του νησιού, που βρίσκεται 10χλμ. νότια της Απολλωνίας και 16χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων, ανάμεσα στο Φάρο και τον Πλατύ Γιαλό. Για να φτάσετε μπορείτε να πάρετε το δρόμο που οδηγεί στον Πλατύ Γιαλό. Στη μικρή χερσόνησο βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας.

Δήμος Σίφνου

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024