2

Καλά στην υγεία τους είναι οι 14 Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή και οργανώνεται ο επαναπατρισμός τους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Να στηρίξουμε την Αϊτή με κάθε τρόπο, ζήτησε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στον Real FM, το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία με τους 14 από τους 15 Έλληνες που ζουν εκεί. Όπως είπε, είναι καλά και οργανώνεται ο επαναπατρισμός τους.

Ο 15ος Έλληνας  βρίσκεται σε κρουαζιερόπλοιο και δεν είναι βέβαιο ότι βρισκόταν στη χώρα την ώρα του σεισμού.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ερευνάται με ποιο τρόπο μπορεί μέσω των διεθνών οργανισμών να υπάρξει οικονομική στήριξη των πληγέντων.

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή και τους πολίτες της.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει τηλεφωνικές γραμμές στη διάθεση των Ελλήνων που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε εκεί.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

Συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στο λαό της Αϊτής.

Δόθηκε εντολή στην ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε έγγραφο προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, με το οποίο θέτει στην διάθεση της κυβέρνησης την «Αλληλεγγύη», ώστε να επιτευχθεί η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ