36

Η αποτυχημένη δοκιμή ενός ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου ήταν πιθανότητα η αιτία των παράξενων λάμψεων που αναστάτωσαν την Τετάρτη τη βόρεια Νορβηγία.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των αναφορών για σπειροειδείς λάμψεις στο νορβηγικό ουρανό, η Μόσχα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μόλις είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Bulava.

Ήταν η όγδοη αποτυχία του πυραύλου σε 12 συνολικά δοκιμές, παραδέχτηκε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Bulava εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο στη Λευκή Θάλασσα την Τετάρτη, περίπου την ίδια ώρα που τα παράξενα φώτα εμφανίστηκαν στον ανατολικό ουρανό της Νορβηγίας, προς την πλευρά της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν τα φώτα οφείλονταν στον Bulava, ανέφερε όμως ότι «ο κινητήρας του τρίτου σταδίου ήταν ασταθής», κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τον πύραυλο να ακολουθήσει σπειροειδή τροχιά.

Ο Bulava είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει έως και οκτώ πυρηνικές κεφαλές σε ακτίνα 8.000 χιλιομέτρων, και το Κρεμλίνο τον έχει περιγράψει ως βασικό όπλο του μελλοντικού πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Η Μόσχα επιμένει ότι ο βασικός σχεδιασμός του πυραύλου δεν έχει ατέλειες, φαίνεται όμως ότι αδυνατεί να ελέγξει την ποιότητα των εξαρτημάτων που παράγουν οι 650 υπεργολάβοι του προγράμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press