43

Σε ειδικά διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους, απομονωμένους με γυάλινα χωρίσματα, θα επιτρέπεται το κάπνισμα από 1ης Ιουλίου, σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ ή εστιατόρια πάνω από 70 τ.μ. Υπέρ των αντικαπνιστικών μέτρων η πλειονότητα των Ελλήνων. 

Την πρόταση για τα γυάλινα διαχωριστικά έκανε ο εισηγητής και συντάκτης του νόμου Πολύκαρπος Αδαμίδης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος «Σπύρος Δοξιάδης- Γιώργος Γεννηματάς» για τα νέα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

Βάσεις της πρότασης, οι εσωτερικοί χώροι καπνιστών θα απομονώνονται από το υπόλοιπο κατάστημα με ξεχωριστή, εσωτερική είσοδο και πιθανότατα γυάλινα χωρίσματα ορισμένου ύψους, ανάλογα με την κατά περίπτωση αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ δεν θα είναι επιτρεπτό να υπερβούν το 40% της επιφάνειας του κάθε καταστήματος.

Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, η επιφάνεια του καταστήματος όταν υπερβαίνει τα 70 τ.μ. θα υπολογίζεται χωρίς την κουζίνα, τους αποθηκευτικούς χώρους ή άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες μπαρ ή χώρων εστίασης κάτω των 70 τ.μ. έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ώς τα τέλη Ιουνίου αν ο χώρος τους θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη καπνιστές πελάτες.

Υπέρ των μέτρων οι Έλληνες

Σύμφωνα με το Βήμα, στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν τα στοιχεία δημοσκόπησης της Κάπα Research για την αποδοχή των μέτρων από την ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές των νέων αντικαπνιστικών μέτρων, ανεξάρτητα από το αν καπνίζουν ή όχι.

Έτσι, το 67% των καπνιστών και το 95% των μη καπνιστών τάσσονται υπέρ των μέτρων απαγόρευσης στους δημόσιους χώρους. Στο σύνολό τους οι δύο κατηγορίες και σε ποσοστό 72% θεωρούν τα μέτρα ανεπαρκή και υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αυστηροποιηθούν άμεσα.

Η ίδια έρευνα δείχνει την παγίωση ορισμένων εσφαλμένων αντιλήψεων στον πληθυσμό των καπνιστών. Για παράδειγμα, το 9,7% υποστηρίζει ότι τα γονίδιά του θα το προστατέψουν από τις βλαβερές συνέπειες και το 71,5% θεωρεί το κάπνισμα καταπραϋντικό παράγοντα στην καθημερινότητα. Τέλος, το 23,3% λέει ότι όσα ακούγονται για τις βλάβες στην υγεία από τον καπνό είναι απλές υπερβολές της επιστημονικής κοινότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ