Το Λονδίνο είναι συνώνυμο πολλών πραγμάτων και ένα από αυτά είναι και το θέατρο.  Οι θεατρικές σκηνές του West End αποτελούν – μαζί με το Broadway της Νέας Υόρκης – το «δειγματολόγιο» για τις παραγωγές σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών που μέσα στο πρόγραμμά τους έχουν και την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης.

Η καρδιά του θεατρικού Λονδίνου χτυπά στην Theatreland (γη του θεάτρου) στην περιοχή West End στο κέντρο της πόλης. Φιλοξενεί περί τα 40 θέατρα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βικτοριανής ή εδουαρδιανής περιόδου. Στις σκηνές τους έκαναν πρεμιέρα μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, όπως τα μιούζικαλ του Andrew Lloyd Weber.

Πολλές παραγωγές έχουν γράψει Ιστορία με την πολυετή βιωσιμότητά τους, όπως οι Αθλιοι (Les Miserables) που παίζονταν για 21 χρόνια αλλά και η Ποντικοπαγίδα (Mousetrap), που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1952 και συνεχίζει να παιζεται. Απόδειξη της δυναμικής του θεατρικού τουρισμού στο Λονδίνο.

Η Theatreland φιλοξενεί συνήθως τις πιο εμπορικές παραγωγές, που στην πλειοψηφία τους είναι μιούζικαλ. Τα πιο «δύσκολα» θεατρικά έργα ανεβαίνουν συνήθως εκτός West End, σε θέατρα όπως το National Theatre, το Royal Shakespear Company, το Old  Vic και το  Almeida Theatre. Εφόσον αποδειχθούν πόλος έλξης  για τους θεατές, τότε είναι πολύ πιθανό να… σφραγίσουν το διαβατήριό τους για το θεατρικό κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, οι παραγωγές του West End αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους λάτρεις του κινηματογράφου να δουν από κοντά τους ηθοποιούς που θαυμάζουν και να κριτικάρουν τις επιδόσεις τους στο σανίδι, καθώς πολλά αστέρια της έβδομης τέχνης αποφασίζουν συχνά – πυκνά να δοκιμαστούν  επί σκηνής.

Εφέτος, είχα και εγώ την πρώτη θεατρική εμπειρία μου στο Λονδίνο. Παρακολούθησα τo Three days of rain του Richard Greenberg στο – θέλω επειγόντως ανακαίνιση – Apollo Theatre με τον γνωστό από τις ταινίες Εξιλέωση, Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας και Wanted, James McAvoy και τους άγνωστους στο ελληνικό κοινό Nigel Harman και Lyndsey Marshal.

Το κείμενο ήταν εξαιρετικό με αρκετές πινελιές χιούμορ, ένα μυστικό να πλανάται ανάμεσα σε δύο οικογένειες, αποδεικνύοντας ότι αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Διαδραματίζεται σε δύο πράξεις και σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, με τους ηθοποιούς να έχουν διπλούς ρόλους και να υπάρχει αιτία για αυτό.

Ο McAvoy απέδειξε ότι είναι πολύ καλός ηθοποιός, συμπαθέστατος ο Harman και αποκάλυψη η Marshal.

Τα καλύτερα ήρθαν μετά το τέλος της παράστασης, καθώς οι ηθοποιοί υποδέχθηκαν τους θαυμαστές τους και υπέγραψαν αυτόγραφα. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η συμπεριφορά του McAvoy, ο οποίος μολονότι έχει ήδη πρωταγωνιστήσει στα 30 χρόνια του σε αρκετές παγκόσμιες και οσκαρικές επιτυχίες, υπέγραψε αυτόγραφο σε περί τα 100 άτομα, δέχθηκε να βγει φωτογραφίες με όσους του το ζήτησαν, απαντώντας ευγενικά σε όλους.

Όσοι ενδιαφέρονται για τις θεατρικές παραστάσεις του Λονδίνου, μπορούν να επισκεφτούν τον δικτυακό τόπο www.londontheatredirect.co.uk, όπου μπορούν να κάνουν κράτηση για τα εισιτήριά τους, αλλά και να βρουν οικονομικά πακέτα διαμονής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι γεύση West End θα πάρουν και όσοι βρεθούν στην Επίδαυρο το εφετινό καλοκαίρι, καθώς θα παρουσιαστούν Το χειμωνιάτικο παραμύθι (παραγωγή του Old Vic υπό την εποπτεία του Κέβιν Σπέισι, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες και τον Ίθαν Χοκ εκ των πρωταγωνιστών ) και η Φαίδρα (με πρωταγωνίστρια την Έλεν Μίρεν). Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ