43

Για πολιτική που προκαλεί ανασφάλεια, που «γίνεται θηλιά στο λαιμό κάθε Έλληνα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή σε πολιτική εκδήλωση στη Βέροια.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αυτό που κρίνεται είναι αν θα συνεχίσει στον ίδιο καταστροφικό κατήφορο ή θα αλλάξει πορεία, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της προκαλεί την ανασφάλεια, που «γίνεται θηλιά στο λαιμό κάθε Έλληνα».

Οι ληστείες έγιναν ρουτίνα, τα όπλα και οι πυροβολισμοί συχνό φαινόμενο και οι αποδράσεις διεθνές ανέκδοτο. Το κράτος καταρρέει και επικρατεί ανομία, παρατήρησε.

«Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για πρόωρες εκλογές. «Ας δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει: ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία; Αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια; Ασφάλεια ή ανασφάλεια; Δουλειά ή ανεργία; Με τους τραπεζίτες ή με τους πολίτες; Κοινωνική ευαισθησία ή αναλγησία;» είπε.

Τόνισε, ακόμη, πως υπάρχει άλλος δρόμος και πως ο λαός με την ψήφο του θα διαλέξει το ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος-έγνοια για τον πολίτη, για μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις, ότι ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και ότι ταλαντεύεται συνεχώς σαν εκκρεμές ανάμεσα στην υποχώρηση και στον τυχοδιωκτισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος για τα αγροτικά ζητήματα και είπε πως το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα προβλήματα που έρχονται αλλά αυτή εκώφευσε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής επισήμανε ότι δεν μπορούμε σήμερα να ζητάμε θυσίες από τον συνταξιούχο των 600 ευρώ και από το μισθωτό των 1.500 ευρώ.

Τώρα, είναι καιρός να συμβάλλουν ισότιμα και οι άλλοι, οι λίγοι, οι πλούσιοι και οι ισχυροί, οι ευνοημένοι της τελευταίας πενταετίας. Για το ΠΑΣΟΚ το κοινωνικό κράτος δεν είναι φιλανθρωπία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Στιγμάτισε επίσης τα κρούσματα διαφθοράς και αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο σημειώνοντας ότι σήμερα βιώνουμε ένα κράτος της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας το οποίο είναι αιχμάλωτο μεγάλων συμφερόντων.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στο ερώτημα που τίθεται αν μπορεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «ναι, μπορούμε και θα κριθούμε στην πράξη. Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε τον αδύναμο». Κάλεσε τους Έλληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από μια εθνική, κοινωνική συμφωνία. Ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας που θα βγάλει τον άνεργο από το περιθώριο και το φτωχό από τη φτώχεια.

Δεσμεύτηκε επίσης για ποιοτική και δωρεάν παιδεία για όλους, επαναφορά του ολοήμερου σχολείου και χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

Για τις Ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για να μπορούν τα κράτη-μέλη να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή ανάκαμψη με δημόσιες επενδύσεις που δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμά τους.

Η κρίση ανέδειξε και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να είναι μόνο Ευρώπη της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Παλεύουμε είπε, για μια Ευρώπη με στόχους και πολιτικές που προωθούν ένα ανθρώπινο μοντέλο, ένα αναπτυξιακό πρότυπο που επενδύει στη γνώση και την καινοτομία. Μια Ευρώπη που δίνει λόγο στους πολίτες της.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέσει κονδύλια και να αυξήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις βαλκανικές οικονομίες. Και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση, θα το κάνει πράξη.

Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στην κυβέρνηση με τη φράση «κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα». Όταν από το ακροατήριο φώναξαν το σύνθημα «κάτω η χούντα του Καραμανλή», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν είναι χούντα, πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό αλλά πρόδωσε αυτή την εντολή, γι αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας».

«Πράσινη ανάπτυξη»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα της Βέροιας και γενικότερα του νομού Ημαθίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής.

Απέναντι σε αυτή την τακτική, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την «πράσινη ανάπτυξη» με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της περιφέρειας.

Ειδικότερα για τους αγρότες, είπε ότι έχουν ανάγκη από τα άμεσα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στηρίξουν το εισόδημά τους. Στο έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ απαντά με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την περιοχή της Ημαθίας με την επέκταση του νοσοκομείου της Βέροιας, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βέροιας-Νάουσας-Έδεσσας, την υλοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τις πόλεις της Ημαθίας και της Πέλλας και με τη λειτουργία εμπορικού αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια.

Αντιδράσεις

 «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πια οριστικά την κινδυνολογία σημαία του κόμματός του. Όσο κι αν προσπαθεί, δεν θα καταφέρει να διχάσει τους Έλληνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ.Αντώναρος, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βέροια.

«Όσο κι αν προσπαθεί, δε θα καταφέρει να βάλει τα προσωπικά του άγχη πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Όσο κι αν προσπαθεί, δεν καταφέρνει να κρύψει τη βουλιμία του για εξουσία», προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Αντώναρος και καταλήγει:

«Καθημερινά πια αποδεικνύει ότι μοναδικό του μέλημα είναι οι μικροκομματικοί του σχεδιασμοί. Σχεδιασμοί, που ενδιαφέρουν μόνον τον ίδιο και τη φανερά πια ανυπόμονη ηγετική του ομάδα».

«Με κούφιες διακηρύξεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει ότι η πολιτική του είναι το ίδιο επικίνδυνη για το λαό όσο και αυτή της ΝΔ» σχολίασε το ΚΚΕ.

Και οι δύο, προσθέτει, «έχουν τον ίδιο οδηγό: Τις ανάγκες της πλουτοκρατίας που εκφράζει με αντιδραστικές κατευθύνσεις η ΕΕ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ