103

Τη θεσμοθέτηση ενός οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, «σχετικά με τον ξυλοδαρμό 24χρονου Αφγανού μετανάστη από αστυνομικούς στο αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα».

Αυτή τη στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, που η αστυνομία, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει, είναι σχεδόν αδύνατο να το αντιμετωπίσει, είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, αναφερόμενος στην παρουσία δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών, της μεγάλης εγκληματικότητας (πορνεία, εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο κλπ) , που -όπως σημείωσε- έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους της περιοχής.

«Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και εάν δεν υπάρξει συντονισμός δράσεων των πολλών συναρμοδίων φορέων, φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Και συνέχισε: «Κάνουμε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης ενός οργανισμού ο οποίος θα διαχειριστεί το πρόβλημα του κέντρου των Αθηνών, διότι με την ύπαρξη πολλών συναρμοδίων φορέων είναι σχεδόν αδύνατος ο συντονισμός και το πρόβλημα παραμένει άλυτο».

Αναφορικά με την καταγγελία για ξυλοδαρμό μετανάστη στο τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι έδωσε εντολή να ελεγχθεί σε βάθος, ζητώντας παράλληλα να μη γίνονται γενικεύσεις.

Δεν υπάρχει πρόθεση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να χαριστεί σε κανέναν δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ανακοίνωσε μάλιστα τη δρομολόγηση τροποποίησης-παρέμβασης στο πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, ώστε σε σοβαρές υποθέσεις και εκεί που καταγγέλλεται αστυνομική βία, θα υπάρχει δυνατότητα την ευθύνη για τη διενέργεια της έρευνας, πιθανότατα δε και η προεδρία του πειθαρχικού συμβουλίου, να ανατίθεται σε πρόσωπα που να είναι σε κάθε περίπτωση εκτός πάσης αμφισβητήσεως, η αντικειμενικότητά τους.

Ζήτησε εξάλλου από τα κόμματα να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στο διάλογο που «σύντομα» θα ξεκινήσει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαλβατζής είπε ότι η υπόθεση του Αφγανού μετανάστη δεν είναι μεμονωμένο ή τυχαίο περιστατικό αλλά ένας ακόμα κρίκος κρουσμάτων με αστυνομικούς σε βάρος αλλοδαπών.

Ο κ. Χαλβατζής σημείωσε ότι τα δικαιώματα των εργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβιάζονται και συρρικνώνονται καθημερινά, με την αστυνομική βία να συμπληρώνει την εργοδοτική βία στα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς.

Ζήτησε επίσης να μάθει πού βρίσκεται η Δικαιοσύνη, «πού βρίσκεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, με όλες τις παραβιάσεις που γίνονται σε βάρος και Ελλήνων και μεταναστών εργατών».

Τόνισε τέλος, ότι το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «δεν θα εθιστούμε στα κρούσματα της τρομοκρατίας και δεν αποδεχόμαστε την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ