Η εκπομπή «Μαγειρέματα» με τη Μυρσίνη Λαμπράκη πηγαίνει μέχρι τη Γουμένισσα, συμμετέχει στο μεγαλύτερο πανηγύρι της περιοχής, το κουρμάνι και μαθαίνει όλα τα έθιμα του Αγίου Τρύφωνα. Μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, του προστάτη των αμπελουργών, η Μυρσίνη κρεμάει σταφύλια στην εικόνα του, σύμφωνα με το έθιμο, που επιβάλλει επίσης, χορούς και τραγούδι και κρέας βραστό, που βράζει σε μεγάλα καζάνια και που μοιράζεται στις δεκάδες κόσμου που έχει συγκεντρωθεί προς τιμήν του Αγίου. Αμέσως μετά, το έθιμο επιβάλλει να ραντίσουν με αγιασμό το αμπέλι και να ξεκινήσει αμέσως το κλάδεμα! Στο υπέροχο αίθριο του ξενοδοχείου «Δημοσθένης», στο κέντρο της Γουμένισσας, η κα. Βάσω Προδάνη, φτιάχνει τη διασημότερη πίτα της περιοχής, την κολοκυθόπιτα με κόθρο, γεμιστό με τυρί. Στο οινοποιείο του κ. Περικλή Τάτση, δοκιμάζουν ξυνόμαυρο και μαθαίνουν όλα τα μυστικά της βιολογικής καλλιέργειας!
Στο δρόμο προς τη Γρίβα Γουμένισσας, κάνουν μια στάση στον παραδοσιακό αναπαλαιωμένο νερόμυλο Γιαπατζή του 18αι., όπου η κα. Καλλιόπη Σαμαρά μας μαγειρεύει κεφτεδάκια της γιαγιάς, στον ξυλόφουρνο που βρίσκεται μέσα στο νερόμυλο!
Στη Γρίβα, η κα. Δήμητρα Δάτση τους υποδέχεται στο εργαστήριό της «Οι Γουμένισσες», όπου μπορεί να βρει κανείς τα πάντα από παραδοσιακές συνταγές, που γίνονται όλες με φρέσκα, αγνά υλικά. Η Μυρσίνη ξετρελαίνεται με το κυδονόπαστο και η κα. Δήμητρα το φτιάχνει για χατίρι μας!
Πίσω στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, το γλέντι έχει αρχίσει για τα καλά. Ο κόσμος διασκεδάζει, τραγουδάει και χορεύει, τρώει γιαπράκια και βραστό κρέας και παρακολουθεί απτόητος και παρά τη βροχή, τους χορούς που έχει οργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Τρύφωνα! Η Μυρσίνη μαζί με τον κόσμο χορεύει και τραγουδά και δοκιμάζει τις ντόπιες συνταγές!
Με τη Μυρσίνη Λαμπράκη.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 14.00, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.