Προγραµµατισµένη η µη, η καισαρική είναι µια επέµβαση που προκαλεί φόβο και ανησυχία στη µέλλουσα µητέρα. Μάθετε όλα όσα θα θέλατε αλλά φοβάστε να ρωτήσετε.

Της Ελένης Καραγιάννη

Με τη συνεργασία του Σπύρου Βλάχου (μαιευτήρας-γυναικολόγος)

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, το ποσοστό των τοκετών που γίνονται µε καισαρική τοµή στην Ελλάδα είναι περίπου 27%, γεγονός που σηµαίνει πως έχετε περισσότερες από µία στις τέσσερις πιθανότητες να φέρετε στον κόσµο το µωρό σας ξαπλωµένη ανάσκελα σε ένα χειρουργείο. Ανεξάρτητα από το εάν η επέµβαση είναι προγραµµατισµένη ή εσπευσµένη επιλογή της τελευταίας στιγµής, είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία στη µέλλουσα µητέρα. Ωστόσο, στις µέρες µας η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή, ανώδυνη και ασφαλής σε σχέση µε το παρελθόν. Όµως δεν παύει να είναι µια χειρουργική επέµβαση και θα χρειαστεί χρόνος και φροντίδα για να αναρρώσετε. Εµείς σας εξηγούµε τα δέκα σηµεία-κλειδιά που θα κάνουν την καισαρική µια όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη ανάµνηση.

1. Οι πρώτες 24 ώρες

Όταν µεταφερθείτε από το χειρουργείο στο δωµάτιο του µαιευτηρίου, θα είστε ακόµα λίγο ζαλισµένη και θα νιώθετε το σώµα σας µουδιασµένο, ανεξάρτητα από το εάν η τοµή έγινε µε γενική αναισθησία ή µε επισκληρίδιο. Ίσως αναρωτηθείτε για ποιο λόγο είστε ακόµη συνδεδεµένη µε σωληνάκια. Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό. Ο οργανισµός σας χρειάζεται βοήθεια τις επόµενες είκοσι τέσσερις ώρες για να δυναµώσει. Ο ορός θα σας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά µέχρι το πρώτο σας κανονικό γεύµα –πιθανότατα µέχρι το µεσηµέρι της επόµενης µέρας. Παράλληλα, ο καθετήρας σάς βοηθά να απαλλαγείτε από τα ούρα έως ότου καταφέρετε να σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα και διευκολύνει το νοσηλευτικό προσωπικό να ελέγχει εάν η ποσότητα και το χρώµα τους είναι φυσιολογικά. Εάν η καισαρική έγινε µε επισκληρίδιο, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακόµη τον καθετήρα της αναισθησίας στη θέση του για είκοσι τέσσερις έως τριάντα έξι ώρες µετά την επέµβαση. Από εκεί θα σας χορηγείται κάθε τόσο µια µικρή δόση αναισθητικού που θα σας βοηθά να µην πονάτε.

2. Η αντιµετώπιση του πόνου

Εκείνο που φοβίζει τις περισσότερες γυναίκες όταν βγαίνουν από το χειρουργείο είναι πώς θα νιώσουν όταν το µούδιασµα περάσει και «ξυπνήσει» ο πόνος. Όµως πλέον η ανάρρωση από την καισαρική είναι σχετικά ανώδυνη. Στα περισσότερα µαιευτήρια χορηγούνται συστηµατικά αναλγητικά από τη στιγµή που η γυναίκα επιστρέφει στο δωµάτιο και για τις επόµενες τέσσερις µέρες. Άλλωστε, προτεραιότητα της σύγχρονης ιατρικής είναι η ανακούφιση από τον πόνο. Γι’ αυτό, εάν νιώθετε ότι αρχίζετε να πονάτε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό. &8710;εν υπάρχει λόγος να περιµένετε να σας το προτείνουν ή να κάνετε υποµονή µέχρι να νιώσετε καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες «παρενέργειες» της επέµβασης, όπως η ναυτία, η φαγούρα ή τα εξανθήµατα που συχνά προκαλούνται ως αντίδραση του οργανισµού στην αναισθησία. Εξηγήστε στις νοσοκόµες τι σας συµβαίνει κι εκείνες θα σας χορηγήσουν τα ανάλογα φάρµακα για να ανακουφιστείτε.

3. Ο θηλασµός

Οι γυναίκες που γεννούν µε καισαρική µπορούν άφοβα να θηλάσουν τα µωρά τους ήδη από τις πρώτες ώρες µετά τη χειρουργική επέµβαση. Επειδή όµως δεν θα µπορείτε ακόµα να σταθείτε σε καθιστή θέση, γυρίστε απλώς στο πλάι και ζητήστε να σας βάλουν το στόµα του µωρού σας στο ύψος του στήθους. Ίσως κατά τη διάρκεια του θηλασµού νιώσετε κάποιο πόνο στην κοιλιά –είναι οι γνωστές συσπάσεις της µήτρας που τη βοηθούν να ξαναπάρει το αρχικό της µέγεθος. Πρόκειται για κάτι που θα νιώθετε συχνά όταν ταΐζετε το µωρό σας τις επόµενες εβδοµάδες.

4. Προλάβετε τον κίνδυνο φλεβίτιδας

Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας µετά την επέµβαση να ζητήσει να σας χορηγείται για τις επόµενες ηµέρες (εφτά έως δέκα) µια αντιπηκτική υποδόρια ένεση, η οποία συνήθως γίνεται στην κοιλιά ή στο µπράτσο. Η ένεση αυτή προλαµβάνει τη φλεβίτιδα, δηλαδή την αποφυγή δηµιουργίας θρόµβου στις φλέβες των ποδιών, και είναι απαραίτητη, κυρίως εάν η γυναίκα έχει αντιµετωπίσει πρόβληµα θρόµβωσης στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όµως η ένεση χορηγείται προληπτικά σε όλες τις νέες µητέρες που έχουν γεννήσει µε καισαρική.

5. Η λειτουργίατου εντέρου

Τις επόµενες µέρες µετά την επέµβαση υπάρχει ένα κοµµάτι του σώµατός σας που ακόµα «κοιµάται» εξαιτίας του αναισθητικού. Πρόκειται για το έντερό σας, το οποίο λόγω της αναισθησίας και των χειρισµών µέσα στην κοιλιά δεν κάνει σωστό περισταλτισµό. Για να βοηθήσετε το σύστηµα να λειτουργήσει όσο πιο γρήγορα και οµαλά γίνεται, είναι σηµαντικό να σηκώνεστε και να περπατάτε αρκετά. Επίσης, ένα µασάζ µπορεί να είναι ευεργετικό: ασκήστε ελαφριά πίεση στην περιοχή της κοιλιάς µε τα δάχτυλά σας κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, εισπνέοντας βαθιά και βγάζοντας αργά τον αέρα. Μη φοβάστε, τα ράµµατα δεν πρόκειται να σπάσουν. Εάν η κατάσταση δεν µπει σε τάξη µέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα, ίσως χρειαστεί να σας χορηγήσουν υπόθετο γλυκερίνης.

6. Τα πρώτα βήµατα

&8710;ιχασµένη ανάµεσα στο φόβο ότι θα πονέσετε και στη λαχτάρα να κρατήσετε το µωρό σας, θα σας είναι αρχικά δύσκολο να βρείτε την ιδανική στάση για να το πάρετε στην αγκαλιά σας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εικοσιτετραώρου οι επιλογές είναι περιορισµένες, αναγκαστικά θα µείνετε ξαπλωµένη ανάσκελα. Αυτή είναι η καλύτερη στάση για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίµατος και την επούλωση της τοµής. Αργότερα, θα µπορείτε να σηκωθείτε, αρκεί βέβαια να υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει. Ο πιο ανώδυνος τρόπος είναι να γυρίσετε στο πλευρό σας, να λυγίσετε τα γόνατα και να καθίσετε στηριζόµενη στα χέρια σας. Στη συνέχεια, αφήστε τα πόδια σας να ακουµπήσουν καλά στο πάτωµα, στηριχτείτε σε κάποιον που είναι εκεί για να σας βοηθήσει και σηκωθείτε σιγά σιγά κοιτάζοντας µπροστά. Θυµηθείτε: όσο πιο πολύ περπατάτε, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε. Να είστε όµως και λογική, µην προσπαθήσετε να κάνετε απότοµες κινήσεις και επιστρέψτε στο κρεβάτι σας εάν νιώσετε κούραση ή ζαλάδα.

7. Οι κολπικές εκκρίσεις

Όπως συµβαίνει µε όλες τις λεχώνες, αµέσως µετά τη γέννα θα αρχίσουν να βγαίνουν από τον κόλπο σας υγρά µε πρόσµειξη αίµατος, τα λόχεια. Αυτό σηµαίνει ότι η µήτρα σας καθαρίζει από τη βλεννώδη µεµβράνη που κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης επικοινωνούσε µε τον πλακούντα. Η µόνη διαφορά ανάµεσα στην καισαρική και στον φυσιολογικό τοκετό είναι ότι στην πρώτη περίπτωση τα υγρά είναι πολύ περισσότερα. Η ποσότητά τους θα µειωθεί γύρω στην πέµπτη µέρα, ενώ το χρώµα τους από έντονο κόκκινο θα γίνει ροζ και θα συνεχίσουν να εκρέουν για αρκετές εβδοµάδες, ακόµα και για δύο µήνες. Αν διαπιστώσετε ότι ξαφνικά έγιναν ξανά κόκκινα, αν η ποσότητά τους αυξηθεί σηµαντικά, αν γίνουν δύσοσµα ή αν επιµένουν για περισσότερες από δέκα εβδοµάδες, ενηµερώστε το γιατρό σας.

8. Η φροντίδα της τοµής

Κατά τη διάρκεια της παραµονής σας στο µαιευτήριο, η µαία, η νοσοκόµα ή ο γιατρός σας θα καθαρίζει κάθε µέρα τα ράµµατα και θα ελέγχει την τοµή για να βεβαιωθεί ότι έχει κλείσει όπως πρέπει. Μετά από είκοσι τέσσερις ώρες θα αντικαταστήσει τη σφιχτή περίδεση που σας έβαλαν στο χειρουργείο µε έναν απλό αδιάβροχο επίδεσµο, τον οποίο µπορείτε εύκολα να αλλάζετε µόνη σας κάθε µέρα µετά το ντους (θα µπορείτε να κάνετε ένα σύντοµο ντους –όχι µπάνιο– από τη δεύτερη µέρα). Πέντε ή δέκα µέρες µετά την επέµβαση µπορείτε να σταµατήσετε να καλύπτετε την τοµή. Στη σπάνια περίπτωση που το τραύµα επιµολυνθεί ή η τοµή αρχίσει να βγάζει πύον ή αίµα, ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να το καθαρίσει µε ειδικά αντισηπτικά και ενδεχοµένως να σας χορηγήσει αντιβίωση.

9. Η επιστροφή στο σπίτι

Όταν έρθει η µέρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι (συνήθως τέσσερις ή πέντε µέρες µετά τη γέννα), ίσως ανησυχήσετε διαπιστώνοντας ότι δεν νιώθετε τίποτα στο σηµείο όπου έγινε η επέµβαση, ακόµα κι αν ακουµπήσετε εκεί το χέρι σας. Αυτή η υπαισθησία (δηλ. η ελαττωµένη αισθητικότητα) είναι προσωρινή, αλλά µπορεί να διαρκέσει µέχρι και πέντε ή έξι µήνες και οφείλεται στο γεγονός ότι µαζί µε το δέρµα κόπηκαν και τα αισθητήρια νεύρα της περιοχής. Αντίθετα, µπορεί να νιώθετε φαγούρα ή αίσθηση τραβήγµατος ακριβώς επάνω στην ουλή. Κάνοντας τακτικά µασάζ στην περιοχή µε υδατική κρέµα ή λοσιόν θα βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίµατος και θα επιταχύνετε την επούλωση.

10. Η πλήρης ανάρρωση

Μετά την καισαρική, το σώµα σας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ξεπεράσει τη δοκιµασία την οποία υπέστη. Οι µύες και οι ιστοί θα κάνουν έως και πέντε µήνες για να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση. Τις πρώτες εβδοµάδες φροντίστε να µη σηκώνετε βάρη, να αποφεύγετε τις απότοµες κινήσεις και φυσικά επικοινωνήστε µε το γιατρό σας εάν αντιληφθείτε κάποιο παράξενο σύµπτωµα, όπως εµετούς, πυρετό, πόνο χαµηλά στην κοιλιά ή στο στήθος και αιµορραγία. Μετά από έξι εβδοµάδες, έχετε τη δυνατότητα να αρχίσετε να γυµνάζεστε και λίγους µήνες αργότερα (περίπου οχτώ), εφόσον το επιθυµείτε, µπορείτε να µείνετε ξανά έγκυος. Η πιθανότητα να χρειαστεί να κάνετε ξανά καισαρική είναι περίπου 50-75% -θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της µήτρας σας, από το διάστηµα που πέρασε από την προηγούµενη καισαρκή και από το εάν θα συντρέξει ξανά ο λόγος που σας οδήγησε στο χειρουργείο την πρώτη φορά. Ακόµα κι έτσι, όµως, πρέπει να ξέρετε ότι πλέον µια γυναίκα µπορεί να αποκτήσει µε καισαρική ακόµα και τέσσερα ή πέντε παιδιά.

kids.in.gr