53

Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ιδιοκτήτες κονσερβοποιίας στη Νάουσα έκρυψαν σε ψυγεία – θαλάμους παράνομα απασχολούμενες εργάτριες, στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τέτοιου είδους πρακτικές είναι «κοινό μυστικό» και σύνηθες φαινόμενο, δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας Ημαθίας Θ.Τσίτσης, που κατήγγειλε το περιστατικό.

«Οι συνθήκες μεσαίωνα τείνουν να κυριεύσουν στην αγορά εργασίας, και η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη τα τεκταινόμενα, που προσβάλλουν κάθε πολίτη μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Σας ικετεύω, βγάλτε τις από τα ψυγεία»

Το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας συνόδευε την ημέρα του ελέγχου στην κονσερβοποιία ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, στον οποίο εργαζόμενοι έδωσαν να καταλάβει ότι στα ψυγεία βρίσκονταν κρυμένες εργάτριες.

Ο Θ.Τσίτσης λέει στην εφημερίδα Τα Νέα: «Δεν αποκάλυψα στους υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας αυτό που συνέβαινε, γιατί είναι σίγουρο ότι αν έβγαιναν από τα ψυγεία θα έχαναν τη δουλειά τους. Όταν βγήκαμε από το εργοστάσιο πήρα αμέσως τηλέφωνο τους εργοδότες».

«Σας ικετεύω. Βγάλτε αμέσως τις εργάτριες από τα ψυγεία, γιατί θα πεθάνουν από το κρύο. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας έφυγαν» είπε στους υπεύθυνους ο κ. Τσίτσης.

Εργατικός «μεσαίωνας»

Το περιστατικό, που αποκαλύπτει τις «μεσαιωνικές» συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται χιλιάδες ανασφάλιστοι εργάτες σε επαρχιακές πόλεις με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις επιχείρησης διαλογής, ψύξης και τυποποίησης φρούτων.

Ο κ. Τσίτσης καταγγέλλει ότι η «εξαφάνιση» παράνομα απασχολούμενων εργατών στη διάρκεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και κοινό μυστικό μεταξύ εργοδοτών και παράνομα απασχολούμενων στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, όπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, τον φετινό χειμώνα η ανεργία άγγιξε το 50%.

Όπως καταγγέλλει, οι εργοδότες υποχρεώνουν τους ανασφάλιστους εργάτες να κρύβονται στη διάρκεια των ελέγχων, ενώ αποκαλύπτει ότι πάντοτε υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαφυγής. «Αν δεν κρυφτούν, την ίδια μέρα είναι βέβαιο ότι θα απολυθούν. Πριν από έναν χρόνο βρήκαμε στοιβαγμένες μέσα στην τουαλέτα μια άλλης κονσερβοποιίας 25 ανασφάλιστες εργάτριες. Κάποιες άλλες φορές, όταν αντιληφθούν τον έλεγχο, φεύγουν από τις πίσω πόρτες των εργοστασίων και κρύβονται μέσα στα χωράφια», λέει.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν κατηγορηματικά πως απασχολούν παράνομα εργαζομένους και ότι τους κρύβουν για να αποφύγουν τις συνέπειες. Επίσης, ο επικεφαλής του κλιμακίου υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας είπε στην εφημερίδα ότι δεν αντιλήφθηκε πως είχαν κρυφτεί εργάτριες μέσα στα ψυγεία και επισήμανε ότι αν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου τους ενημέρωνε, θα είχαν παρέμβει.

«Τα περιστατικά βίας εναντίον των εργαζομένων πληθαίνουν επικίνδυνα μέρα με τη μέρα. Μετά την απαράδεκτη επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, σήμερα πληροφορηθήκαμε τον εγκλεισμό ανασφάλιστων εργατριών σε ψυγείο. Οι συνθήκες μεσαίωνα τείνουν να κυριεύσουν στην αγορά εργασίας, και η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη τα τεκταινόμενα, που προσβάλλουν κάθε πολίτη μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας» σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ