43

Την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, εν όψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Παρασκευής (12 μ.μ. στα Προπύλαια) και υπό το φόβο νέων έκτροπων, αποφάσισαν φοιτητές και καθηγητές έπειτα από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν το τελευταίο τριήμερο.

Σύμφωνα με το Βήμα, στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκε η περιφρούρηση των κτιρίων και του προαύλιου χώρου από μεικτές ομάδες φοιτητών και καθηγητών. Σε αντίστοιχη απόφαση κατέληξε και η ανοιχτή συνέλευση καθηγητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Ένσταση διατυπώθηκε από πλευράς των αριστερών παρατάξεων, κυρίως της ΕΑΑΚ και της Αριστερής Ενότητας, η ταυτόχρονη εξέλιξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και η μειωμένη σε αυτό προσέλευση σε περίπτωση που ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών κληθεί να βρίσκεται στο Πολυτεχνείο σε εναλλασσόμενες «βάρδιες». Πάντως, απόφαση της Πρυτανείας είναι ο χώρος του Πολυτεχνείου να παραμείνει ανοικτός και οι ομάδες περιφρούρησης να βρίσκονται στις πύλες του ιδρύματος.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν οι καθηγητές και οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου διαχώρισαν τη θέση τους οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, οι οποίοι πέταξαν το μπαλάκι των παραπάνω ευθυνών στις παρατάξεις -υπονοώντας κατά κύριο λόγο την ΕΑΑΚ και την Αριστερή Ενότητα- οι οποίες προσανατολίζονται να καταθέσουν στην προσεχή συνέλευση ψηφίσματα υπέρ της κατάληψης του ιδρύματος ή συνέχισης των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές δράσης.

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ και της Αριστερής Ενότητας υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην υπάρξουν επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων είτε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είτε μετά τη λήξη του.

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η προσοχή των πρυτανικών αρχών επικεντρώνεται στα Προπύλαια, όπου θα βρίσκεται αντιπροσωπεία καθηγητών, ώστε να αποτραπεί προσπάθεια κατάληψης του συγκεκριμένου κτιρίου. Ιδιαίτερη επίσης προσπάθεια θα καταβληθεί στην περιφρούρηση του κτιρίου της Νομικής.

Επί ποδός βρίσκεται και η Αστυνομία μετά και τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με τους πρυτάνεις των τριών κεντρικών ιδρυμάτων για να συζητηθούν τρόποι αποτροπής ή αντιμετώπισης ενδεχόμενων επεισοδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έχουν ανασταλεί άδειες.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, θα πραγματοποιηθεί και πορεία διαμαρτυρίας κατά των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Το συλλαλητήριο προς την ισραηλινή πρεσβεία, με αφετηρία το Πολεμικό Μουσείο, διοργανώνεται από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) και οργανώσεις της ΠΚΣ  που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ