Το Μιλάνο είναι η πόλη στην οποία μεγαλούργησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Και ο Μυστικός Δείπνος είναι ίσως το δεύτερο διασημότερο έργο του, μετά την Μόνα Λίζα.

Είτε επειδή θεωρείται ότι κρύβει μυστικούς κώδικες, είτε επειδή έχει να επίδείξει πολλούς – για την εποχή του – νεωτερισμούς, είτε επειδή αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της αναγεννησιακής τέχνης, προσελκύει χιλιάδες κόσμου στην τραπεζαρία του δομινικανού μοναστηριού, δίπλα στην εκκλησία Santa Maria delle Grazie, όπου φιλοξενείται.

Οι νεωτερισμοί του Ντα Βίντι κόστισαν στο αριστούργημά του, καθώς ο μεγάλος ζωγράφος προτίμησε να καλλιτεχνήσει με λαδομπογιά πάνω σε ημίνωπο γύψο. Τα χρώατα άρχισαν να χάνονται από πολύ νωρίς.

Τα γυμνάσια σκοποβολής των στρατιωτών του Ναπολέοντα χειροτέρεψαν την κατάστασή του, σε πείσμα όμως των κακουχιών επιβίωσε ακόμα και όταν το κτίσμα βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οροφή του δωματίου καταστράφηκε (ανακατασκευάστηκε αργότερα) όμως οι τοίχοι έμειναν όρθιοι διασώζοντας αυτό το σπουδαίο έργο τέχνης.

Για να θαυμάσετε αυτό το αριστούργημα θα πρέπει να κλείσετε τα εισιτήριά σας πάρα πολύ νωρίς, ίσως και περισσότερο από τρεις μήνες. Λόγω της ευαισθησίας του, οι Ιταλοί προσπαθούν να το προστατεύσουν, επιτρέποντας μόνο γκρουπ 25 ατόμων στα οποία επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα μόνο για 15 λεπτά. Φυσικά ούτε λόγος για χρήση φωτογραφικών μηχανών και καμερών.

Εφόσον μπείτε στην αίθουσα, μην αμελήσετε να δείτε και την τοιχογραφία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μυστικό Δείπνο. Αλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο χώρο εκτός από αυτά τα δύο καλλιτεχνήματα.

Πρόκειται για τη Σταύρωση του Ντονάτο Μοντορφάνο, που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή με τον Μυστικό Δείπνο (1495) με την τεχνική buon fresco (χρώμα πάνω σε νωπό γύψο).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, που διαφέρει όμως πάρα πολύ στην τεχνοτροπία από τον Μυστικό Δείπνο.

Για να κλείσετε τα εισιτήριά σας θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο www.cenacolovinciano.org.

Η εκκλησία Santa Maria delle Grazie βρίσκεται στη συμβολή των οδών Corso Magenta (εκ των βασικών δρόμων του Μιλάνου) και Via Caradosso,που βγάζει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Stazione Cadorna, κοντά στον οποίο βρίσκεται και η ομώνυμη στάση του μετρό.