30

Με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων συνεχίστηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις».

Οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν κυρίως για το θέμα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης με δεδομένη και την άρνηση του υπουργού να επεκταθεί το Σύμφωνο και στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η κυβέρνηση έπρεπε να πάει ως εδώ, γιατί μέχρι εδώ είναι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της κοινωνίας. Αν υπάρξει άλλη συμπεριφορά στο μέλλον, οψόμεθα» είχε πει ο κ. Χατζηγάκης.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, εγκληματολόγος Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου, αφού επισήμανε ότι το νομοσχέδιο μετά τις βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός είναι χρήσιμο, ζήτησε την επέκταση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που εισήγαγε το θεσμό και να αποκλείει τους ομόφυλους, διότι οι ετερόφυλοι έχουν το θρησκευτικό και τον πολιτικό γάμο. Οι άλλοι είναι που πρέπει να έχουν κάτι που να ρυθμίζει τη de facto πραγματικότητα» εξήγησε, ενώ ζήτησε την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων.

Η Σοφία Σπηλιωτοπούλου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζήτησε συμπλήρωση του νομοσχεδίου, σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και ακόμη, συμπλήρωσή του στον τομέα των ασφαλιστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των ζευγαριών.

 «Από τη στιγμή που γίνεται μια ρύθμιση και δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, προκύπτει θέμα ασυμφωνίας προς την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το άρθρο 14, που απαγορεύει τις διακρίσεις».

Ο Μανώλης Λαμτζίδης, εκ μέρους του Συντονιστικού Οργάνου των Δικηγορικών Συλλόγων, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει πράγματι αρύθμιστες σχέσεις και καταστάσεις και αναγκαστικά δε, συμβαδίζει με την κυρίαρχη ηθική.

Πρόσθεσε επίσης, πως το Σύμφωνο θα έπρεπε να περιλαμβάνει την συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ