30

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημέρωσε για τη δέσμη ιδεών Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Σκληρή διαπραγμάτευση ζητησε ο Κ.Παπούλιας, ενώ ο Γ.Παπανδρέου αντιτάχθηκε στη διπλή ονομασία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή. «Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα, που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, για να βρεθεί μία λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους» ήταν το σχόλιο της υπουργού κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης» είπε η υπουργός κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου.

Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σκληρή διαπραγμάτευση.

Ακολούθησε η συνάνηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. «Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Όχι στη διπλή ονομασία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τη δέσμη ιδεών Νίμιτς.

«Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής. Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα» κατέληξε.

Την Παρασκευή, η Ντόρα Μπακογιάννη θα ενημερώσει τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12 το μεσημέρι) και τους προέδρους του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα (1 μ.μ.) και του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη (2 μ.μ.).

Πάντως, η Αλέκα Παπαρήγα έχει ήδη διατυπώσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η λύση διασφαλίζει γεωγραφικό όρο και δεν εγείρει θέμα μειονότητας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ σημειώνει: «Τον κ. Νίμιτς τον δεχτήκαμε ως διαμεσολαβητή και εκείνος συμπεριφέρεται ως μεσίτης, που επιδιώκει να πετύχει καλή αντιπαροχή. Ο ελληνικός λαός τον έχει καταγράψει, στο ίδιο περιφρονητικό σημείο με τον κ. Εφραίμ.»

* «Eπιθυμούμε να δούμε αυτό το ζήτημα να επιλύεται ικανοποιητικά και για τις δυο χώρες το ταχύτερο δυνατό» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ