Λονδίνο: Τρώγοντας μπρόκολο μπορεί να αναστραφούν οι βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουάργουικ πιστεύουν ότι το κλειδί του μυστηρίου είναι ένα συστατικό που εμπεριέχεται στο μπρόκολο και ονομάζεται σουλφοραφάνη.

Η εν λόγω ουσία ενθαρρύνει την παραγωγή ενζύμων που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και την μείωση των υψηλών επιπέδων μορίων που προκαλούν σημαντική κυτταρική βλάβη.

Το μπρόκολο έχει και παλαιότερα διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία σχετίζονται με τις βλάβες των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις της σουλφοραφάνης σε κύτταρα αιμοφόρων αγγείων που είχαν υποστεί βλάβες από την υπεργλυκαιμία, η οποία σχετίζεται με τον διαβήτη.

Παρατήρησαν 73% μείωση των ειδών αντιδρώντος οξυγόνου στον οργανισμό. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει τριπλάσια αύξηση των επιπέδων των ειδών του αντιδρώντος οξυγόνου και αυτά τα επίπεδα συντελούν τελικά σε κυτταρική βλάβη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η σουλφοραφάνη ενεργοποιούσε μια πρωτεΐνη, την nrf2, η οποία προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από την βλάβη, ενεργοποιώντας προστατευτικά αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά ένζυμα.

Η μελέτη δείχνει ότι τα συστατικά όπως η σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο μπορεί να εξισορροπήσουν διαδικασίες που σχετίζονται με την εκδήλωση αγγειακής νόσου στους διαβητικούς.

Στο μέλλον θα ερευνητές θα πρέπει να διερευνήσουν αν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τέτοια συστατικά έχει οφέλη για την υγεία των πασχόντων από διαβήτη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον με κύτταρα, γεγονός που απέχει πολύ από την πραγματική ζωή.

health.in.gr