Νέα Υόρκη: Ένα εκχύλισμα από το βλαστό του μπρόκολου μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης διοχετεύοντας μια υψηλή δόση αντικαρκινικών χημικών ουσιών στο όργανο, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή έρευνα που έγινε σε αρουραίους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research, ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Ροσγουελ Παρκ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης εξηγούν ότι αν και πρόκειται για ζωική έρευνα που παρέχει ικανά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση λαχανικών είναι ωφέλιμη για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Οι βλαστοί του μπρόκολου είναι πλούσιοι σε αντικαρκινικές χημικές ουσίες, τις ισοθειοκυανάτες και συγκεκριμένα την σουλφοραφάνη. Παλαιότερα είχε αποδειχθεί ότι οι αρουραίοι που σιτίστηκαν με βλαστούς μπρόκολου είχαν αυξημένη παραγωγή στον ιστό της ουροδόχου κύστης δύο ενζύμων, βασικών για την προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές και καρκινογόνες χημικές ουσίες. Τα άτομα που δεν έχουν τα συγκεκριμένα ένζυμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Στην παρούσα έρευνα, οι ερευνητές σίτισαν με βλαστούς μπρόκολου τα τρωκτικά στα οποία είχαν χορηγήσει τη χημική ουσία BBN που προάγει την εκδήλωση καρκίνου. Τα πειραματόζωα σιτίστηκαν με το εκχύλισμα για 12 εβδομάδες και με διαφορά δύο εβδομάδων, τους χορηγήθηκε και το BBN για οκτώ εβδομάδες.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης εκδηλώθηκε στο 95,8% των αρουραίων που πήραν το BBN αλλά όχι το εκχύλισμα βλαστού μπρόκολου, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 37,5% για τα τρωκτικά που πήραν την υψηλότερη δόση του εκχυλίσματος μαζί με το BBN. Μεταξύ των αρουραίων που πήραν χαμηλότερη δόση του εκχυλίσματος του μπρόκολου μαζί με το BBN το ποσοστό ήταν 73,9% για την εκδήλωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Επιπρόσθετα πειράματα απέδειξαν ότι τα επίπεδα των ισοθειοκυανατων στα ούρα των αρουραίων που πήραν εκχύλισμα μπρόκολου ήταν εκατοντάδες ή χιλιάδες δορές υψηλότερα απ’ ότι στο αίμα τους, γεγονός που δείχνει ότι ο ιστός στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης (γνωστό ως επιθήλιο) είναι παρά πολύ εκτεθειμένος στα συστατικά.

Δεδομένου λοιπόν ότι όλοι σχεδόν οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης αφορούν το επιθήλιο, ένα εμπλουτισμένο με ισοθειοκυανάτες εκχύλισμα βλαστού μπρόκολου και άλλων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

health.in.gr