28

Κρίσιμες επαφές έχει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο μετά το ναυάγιο της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ντε Χοπ Σέφερ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών. Θα ακολουθήσουν το μεσημέρι δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον.

Πληροφορίες του Mega από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο γγ του ΝΑΤΟ κομίζει μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους -δεν είναι σαφές εάν είναι γραπτό- ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και θεωρούν τα βέτο ακραίες ενέργειες.

Κατά τη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του κ. Μάθιου Νίμιτς και των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρέσβεων κ.κ. Αδ.Βασιλάκη και Ν.Ντιμιτρόφ, δεν υπήρξε καμία προσέγγιση στις απόψεις των δύο πλευρών. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, όπως δήλωσε ο Αμερικανός μεσολαβητής.

Η στάση Νίμιτς

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν προτίθεται να καλέσει σε νέα συνάντηση ή να υποβάλλει νέα πρόταση εάν δεν λάβει μηνύματα ότι μπορεί να υπάρξει έστω και ελάχιστη προσέγγιση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον. Στη Νέα Υόρκη κ. Νίμιτς ζήτησε από τους πρέσβεις να διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους και να επικοινωνήσουν μαζί του εάν επιθυμούν νέα συνάντηση.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μία οδό διαφυγής για να μην κηρυχθεί ο διάλογος σε πλήρες αδιέξοδο. Διπλωμάτες του ΟΗΕ περιγράφουν την κατάσταση ως ομιχλώδη, αναφέρουν πάντως πως ο Αμερικανός μεσολαβητής επιθυμεί τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης υπό τον όρο ότι θα υπάρξει έστω η ελάχιστη προσέγγιση, γεγονός που δεν διαφαίνεται.

Σε συνέντευξή του στη σκοπιανή υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» ο Μάθιου Νίμιτς τονίζει ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς συμβιβασμό. Δηλώνει ότι είναι ρεαλιστής, υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν χάνει την ελπίδα του. Για το θέμα του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει μεν ότι εκείνος είναι εκπρόσωπος του ΟΗΕ, τονίζει όμως ότι το όνομα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και είναι ανοιχτό ερώτημα εάν μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τη σύνοδο του Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Με το βλέμμα στο Βουκουρέστι

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φθάνει στην Αθήνα λίγο μετά το αδιέξοδο στη Νέα Υόρκη και προερχόμενος από την Ουάσινγκτον όπου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, επομένως και η εμπλοκή που έχει προκύψει με την απειλή του ελληνικού βέτο.

Όπως σημείωνε Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σέφερ θα κομίσει την επιθυμία των ΗΠΑ να αποτραπεί το βέτο και να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ώστε να ενισχυθεί η περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να θέσει το «πρώτο βέτο» στην πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την προσεχή Πέμπτη 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εφόσον οι διαβουλεύσεις αποβούν άκαρπες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το εθνικό μας συμφέρον. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Σταθερές. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, πρέπει να υπάρξει συμφωνία-λύση για την ονομασία. Αυτή την ώρα που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, φαίνεται να υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Αρα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο γραμματέας της της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί βέτο αν δεν υπάρξει λύση. Σε έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, το 84% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση εάν τα Σκόπια εμμείνουν στη στάση τους.

Στην ίδια δημοσκόπηση, τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» απορρίπτει το 86%, ενώ το 43% αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

* Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «προειδοποιεί το λαό ότι πίσω από την κουρτίνα των διαπραγματεύσεων για το όνομα της FYROM διεξάγεται ένα διαφορετικό παζάρι που αφορά στην άμεση αναγνώριση από την Ελλάδα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, στην ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους στρατούς κατοχής ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν κ.ά.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ