27

Με μία παρέμβαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ιδιώτες επενδυτές της ενέργειας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την ένταξη της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος (Endesa Hellas) στο σύστημα, αλλά ως αυτοπαραγωγού, δηλαδή μόνο για τις δικές της ανάγκες.

Η μονάδα αυτοπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) χρειάζεται να ενταχθεί στο σύστημα, επισήμανε σε ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Η ΔΕΗ διευκρίνισε ότι έπρεπε να είχε ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2007, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός τόσο της ΑτΕ και των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας, όσο και της ΔΕΗ.

Επειδή η μονάδα αυτή δεν έχει ενταχθεί έως σήμερα, η ΔΕΗ ανέφερε ότι αναγκάζεται να αποκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό της και να δεσμεύει μια ολόκληρη μονάδα της, ισχύος 300MW, για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της ΑτΕ, καθ όλο το 24ωρο.

Επιπλέον, η πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης του ελληνικού συστήματος για ισχύ και ενέργεια έχει αναγκάσει τη ΔΕΗ, όπως επισημαίνει, να προβαίνει σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές διπλάσιες, τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες από εκείνες που εισπράττει.

Η ένταξη της μονάδας της ΑτΕ ως αυτοπαραγωγού για την κάλυψη των δικών της αναγκών, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της, θα απελευθερώσει την ενέργεια που αναγκαστικά της διαθέτει η ΔΕΗ και θα επιτρέψει στη ΔΕΗ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, να διασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της, χωρίς να υποχρεώνεται να καταβάλει τεράστια ποσά για πανάκριβες εισαγωγές.

Η παρέμβαση μίας κρατικής εταιρείας σε ένα θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην αγορά.

Η Endesa Hellas (κοινοπραξία της ισπανικής Endesa και του όμιλου Μυτιληναίου) έχει υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ για αλλαγή της άδειας της μονάδας από «αυτοπαραγωγό-συμπαραγωγό» σε «συμπαραγωγό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή φαίνεται να εγκρίνει αυτό το αίτημα. Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός του Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ