27

Το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE αναμένεται να εγκρίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το πρωί του Σαββάτου.

Στο επίκεντρο αυτής της συμφωνίας, που έχει προκαλέσει έντονες και ποικίλες αντιδράσεις, φαίνεται πως είναι το δικαίωμα αγοράς (option) του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου που διαθέτει η ΔΕΗ και ειδικότερα αν αυτό το δικαίωμα θα αποτελέσει το «όχημα» για την είσοδο της γερμανικής εταιρείας στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου εντός του 2008 και ενδεχομένες μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η ΔΕΗ ελέγχει το 30% και τα ΕΛΠΕ το 35%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που ίσως τελικά επιλεχθεί για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο ΧΑ θα προβλέπει την παραχώρηση ποσοστού 10% από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Δημόσιο, στο πλαίσιο της μετοχοποίησης.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επιλεχθεί το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑ θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ (όπως ο ΔΕΣΦΑ) και οι τρεις βασικοί μέτοχοι (Δημόσιο, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ) να διατηρήσουν τα ποσοστά τους στη μητρική, δίνοντας από 10% της θυγατρικής έκαστος. 

Η RWE συμμετέχει σε κοινοπραξία που κατασκευάζει τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Κροατία, ενώ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον αγωγό αερίου Ναμπούκο, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός του ελληνοϊταλικού αγωγού.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η RWE Trading έχει εξασφαλίσει σημαντικά συμβόλαια φυσικού αερίου, στα οποία εφόσον επιτευχθεί η συνεργασία με την ελληνική επιχείρηση, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση.

Σε ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, η διοίκηση της ΔΕΗ διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι θα εισφέρει αυτό το δικαίωμα σε κοινή εταιρεία που θα δημιουργήσει με την RWE.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι έχει δημοσιοποιήσει, εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της, την απόφασή της να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου και αυτό αποτελεί δικαίωμά της, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Επίσης, έχει επιλέξει ως πρώτη και μόνη επιλογή, σε αυτή τη φάση, για την είσοδό της στην αγορά φυσικού αερίου την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που έχει εξασφαλίσει με σχετικό νόμο. Μόνο σε περίπτωση μη υλοποίησης της ανωτέρω επιλογής, η ΔΕΗ «εξετάζει εναλλακτικές λύσεις».

Η διοίκηση της Επιχείρησης προέβη στην πρώτη από τις προβλεπόμενες ενέργειες για την ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματός της για την εξαγορά μεριδίου 30% στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.

Στο σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, επειδή η γερμανική εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και του φυσικού αερίου. Περαιτέρω μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος σχετικά με τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας, τονίζει η διοίκηση.

Σε κανένα σημείο του Μνημονίου και ειδικότερα στο Παράρτημα ΙΙΙ για την «Ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα φυσικού αερίου στην Ελλάδα» δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για μεταβίβαση στην RWE ή σε κοινή εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ του δικαιώματος εξαγοράς του 30% που διαθέτει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης από κοινού δραστηριοτήτων μεταξύ της ΔΕH και της RWE, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η δραστηριοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου, θα εξετασθούν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, καταλήγει, στην ανακοίνωση της, η διοίκηση της ΔΕΗ. 

* Στο ΔΣ της ΔΕΗ θα συζητηθεί και το μνημόνιο συνεργασίας με την Χαλυβουργική. Στις 9 Ιανουαρίου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ – Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης, κατηγορώντας την διοίκηση του Τ.Αθανασόπουλου ότι θέλει να ανοίξει «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρεται ότι διαφωνεί «τόσο με την υπογραφή του μνημονίου ΔΕΗ – RWE, όσο και με οποιοδήποτε άλλο μνημόνιο συνεργασίας είτε με την Χαλυβουργική είτε με οποιαδήποτε άλλη εταιρία ή όμιλο, ελληνικό ή ξένο».

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «όταν αναφερόμαστε στους Γερμανούς, το κάνουμε γιατί η εταιρεία RWE είναι γερμανικών συμφερόντων και όχι για άλλο λόγο. Διευκρινίζουμε ότι ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ δεν έχουμε απολύτως τίποτα με το γερμανικό λαό, τον οποίο σεβόμαστε όπως όλους τους λαούς. Τα αντίστοιχα θα λέγαμε εάν η εταιρεία με την οποία προωθείται η υπογραφή του μνημονίου, ήταν συμφερόντων οποιασδήποτε άλλης χώρας».

«Σε μια πρωτοφανή στα χρονικά έκτακτη συνεδρίαση επιχειρείται, αύριο Σάββατο, από το Δ.Σ. της ΔΕΗ να κλείσει -ουσιαστικά εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες- η επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβερνητική μεθόδευση πάσχει σε δύο επίπεδα: πρώτον, διότι δεν πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας καθώς οποιαδήποτε συνεργασία της ΔΕΗ πρέπει να προκύπτει μέσα από διαδικασίες ανοιχτών διαγωνισμών και, δεύτερον, διότι δεν στηρίζεται σε καμία σοβαρή μελέτη σε σχέση με τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες αλλά και περιβαλλοντικές αντοχές της χώρας» προσέθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ «έστω και την τελευταία στιγμή, να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου, να εγκαταλείψουν άμεσα τον ολισθηρό και ύποπτο δρόμο της απευθείας ανάθεσης ενός τόσο νευραλγικού τμήματος του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και να επιλέξουν ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ