27

Μετά την RWE, την Χαλυβουργική και την Εndesa Ηellas, πρόταση συνεργασίας στη ΔΕΗ υπέβαλε και η Εdison Ηellas.

Η πρόταση των Ιτακών κατατέθηκε την Τετάρτη και αναφέρεται στην από κοινού κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων εντός Ελλάδος, στη συμμετοχή της ΔΕΗ σε μονάδες της Εdison στην Ιταλία και σε συμμετοχή της Εdison Ηellas στην αναβάθμιση και διαχείριση, με ποσοστό 30%, των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ.

Η Εdison αποτελεί τον συνεταίρο της ΔΕΠΑ στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου.

Στη Ρώμη, όπου βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Εnel. Η ιταλική εταιρεία έχει εξαγοράσει την ισπανική Εndesa (που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Μυτιληναίου) και επιθυμεί να συνεργαστεί η ίδια (και όχι η γερμανική RWΕ) στο πρόγραμμα των λιθανθρακικών μονάδων της ΔΕΗ.

Για όλα αυτά καλείται να αποφασίσει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου το ΔΣ της ΔΕΗ, στο οποίο η διοίκηση της επιχείρησης θα κληθεί να εγκρίνει τη στρατηγική συμφωνία με την RWΕ την ίδια στιγμή του η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα βρίσκεται σε 24ωρη απεργία.

Το «φιλέτο» της γερμανοελληνικής συμφωνίας είναι το λιθανθρακικό συγκρότημα 1.600 ΜW που προτίθεται να κατασκευάσει στη χώρα μαςη RWE με τη συμμετοχή κατά 49% της ΔΕΗ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ