28

Πρόσβαση στο δίκτυο υπολογιστών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας φέρεται να πέτυχε ο κινεζικός στρατός τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να κλείσει τότε μέρος των υπολογιστικών συστημάτων που εξυπηρετούν το γραφείο του υπουργού Ρόμπερτ Γκέιτς, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει για το ποιοι ευθύνονται για την επίθεση.

Πάντως, αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Financial Times δηλώνουν ότι η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση βρίσκεται ο κινεζικός στρατός.

Αμερικανός τέως αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο εντόπισε ακριβώς την πηγή της επίθεσης, ενώ άλλο πρόσωπο, που γνωρίζει το περιστατικό, δήλωσε ότι «υπάρχει πολύ υψηλή βεβαιότητα, που τείνει στην απόλυτη σιγουριά» ότι ευθύνεται ο κινεζικός στρατός.

Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες πάντως απέρριψε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Το στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για ισχυρισμούς που «αντικατοπτρίζουν ψυχροπολεμική νοοτροπία» και επισήμανε πως το Πεκίνο «έχει αντιταχθεί και επιτεθεί με σθένος» εναντίον όλων των επιθέσεων στο διαδίκτυο, περιλαμβανομένου και των κυβερνοεπιθέσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ