27

Το πιο επείγον αυτή την περίοδο για όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, δήλωσε την Παρασκευή η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Ντανούτα Χούμπνερ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

«Την τελευταία εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη νιώσαμε βαθύτατα συναισθήματα λύπης λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ήρθα για να απευθύνω τα συλλυπητήρια μου και θαυμάζω πραγματικά τις προσπάθειες όλων όσοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους».

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την εκτίμηση των ζημιών και η ΕΕ προχωρά ταχύτατα για τη λειτουργία αυτού του Ταμείου, είπε η κ. Χούμπνερ.

Η επίτροπος είπε ακόμη ότι συζήτησε με τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Φώλια τις δυνατότητες αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων πόρων, ενώ μπορεί να γίνει καταμερισμός κονδυλίων στον αναπτυξιακό τομέα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες και τις ζημιές όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επίσης, ανέφερε ότι το ποσό της αποζημίωσης αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει η συνολική εκτίμηση των ζημιών. Ανέφερε, ωστόσο, ότι εάν υποτεθεί πως η ζημία είναι 4 δισ. ευρώ, τότε άμεσα διατίθενται στην ελληνική κυβέρνηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

«Είναι δύσκολο να σας δώσω το οριστικό ύψος του ποσού καθώς υπάρχουν πολλά επί μέρους κονδύλια που μπορούν να κατευθυνθούν υπέρ των πυροπαθών» υπογράμμισε.

Αργότερα, η επίτροπος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση η κ. Χούμπνερ έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή με μακρόχρονες συνέπειες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα, αφού αποτυπωθεί το σύνολο της καταστροφής» τόνισε και συμπλήρωσε πως «το σημαντικότερο όλων είναι να δώσετε στους ανθρώπους ελπίδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ