36

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά πέρασε την Τρίτη η ελληνική κοινότητα Αστρονομίας. Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, εγκαινιάστηκε επίσημα στη θέση Νεραϊδοράχη του όρους Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Η λειτουργία του Αρίσταρχου ικανοποιεί ένα αίτημα που προέβαλλε για χρόνια το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο υπάγεται το νέο παρατηρητήριο. «Ως υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή τη σημασία του έργου αυτού για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να το στηρίξω ποικιλοτρόπως», δήλωσε ο Δημήτρης Σιούφας εγκαινιάζοντας το έργο.

Το τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 2,3 μέτρων, θα χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση ουράνιων σωμάτων και σε μελέτες Αστροφυσικής, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες που αυξάνουν την ακρίβεια σκόπευσης και επιτρέπουν την ταυτόχρονη χρήση πολλών οργάνων.

Το Αστεροσκοπείο Χελμού βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, σε μια από τις σκοτεινότερες τοποθεσίες της Ευρώπης. Σε απόσταση 8 χλμ από το χιονμοδρομικό κέντρο και 150 χλμ από την Αθήνα (σε ευθεία γραμμή), το τηλεσκόπιο δεν επηρεάζεται από τη φωτορύπανση που θαμπώνει τον νυχτερινό ουρανό.

Το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, κατασκευασμένο από τη γερμανική εταιρεια Carl Zeiss, κόστισε περίπου 5,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5 εκατ. προήλθαν από την ΕΕ και τα 0,4 εκατ. από εθνικούς πόρους. Το έργο δημιουργεί νέο πλαίσιο για συνεργασία των Ελλήνων αστρονόμων με τους συναδέλφους του μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Opticon.

Το τηλεσκόπιο παίρνει το όνομά του από τον αρχαίο αστρονόμο της Σάμου που διατύπωσε πρώτος, τον 3ο αιώνα π.Χ., την ηλιοκεντρική θεωρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ