36

Μια πολιτική μάχη μαίνεται στο ρωσικό κυβερνοδιάστημα. Κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητα ΜΜΕ κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι παραλύει τους δικτυακούς τους τόπους σε μια σειρά επιθέσεων που θυμίζουν τις πρόσφατες κυβεροεπιθέσεις εναντίον της Εσθονίας.

Αν και αποδείξεις δεν υπάρχουν, όλοι οι τα θύματα, από φιλελεύθερους δημοκράτες μέχρι υπερεθνικιστικά κόμματα, επιρρίπτουν την ευθύνη στο Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρονική πολιορκία απόπειρα φίμωσης της ελεύθερης ενημέρωσης, και μάλιστα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των προεδρικών το Μάρτιο.

Ορισμένοι ανεξάρτητοι αναλυτές συμφωνούν: «Ένας μεγάλος πληροφοριακός πόλεμος περιμένει τη Ρωσία πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Όλεγκ Πανφίλοφ του Κέντρου για τη Δημοσιογραφία σε Ακραίες Συνθήκες.

Ο Στανιστλάβ Μπελκόφσκι, πολιτικός αναλυτής που πιστεύεται ότι διατηρεί στενές επαφές μέσα στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η κυβερνοεπίθεση συντονίζεται από στενό συνεργάτη του προέδρου Πούτιν. Η κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμειξη και οι υποστηρίζει ότι οι χάκερ ίσως χρησιμοποιούν πλαστές διαδικτυακές διευθύνσεις (IP) που φαίνεται να ανήκουν στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τις ομάδες που δέχτηκαν επιθέσεις, οι χάκερ του Κρεμλίνου επιτίθενται χρησιμοποιώντας «botnets», δίκτυα χιλιάδων υπολογιστών που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό ώστε να μετατραπούν σε υποχείρια.

Μια σειρά παρόμοιων επιθέσεων έπληξαν τον Απρίλιο και τον Μάιο την κυβέρνηση της Εσθονίας, έπειτα από την απομάκρυνση ενός σοβιετικού μνημείου του Κόκκινου Στρατού από το κέντρο της πρωτεύουσας Τάλιν. Η Εσθονία κατηγόρησε το Κρεμλίνο για την επίθεση, που έθεσε εκτός λειτουργίας δικτυακούς τόπους του δημοσίου και πολλών μέσων και εταιρειών.

Υποψίες για την ανάμειξη κυβερνητικών υπηρεσιών σε κυβερνοεπιθέσεις έχουν διατυπωθεί εδώ και καιρό. Το 1999, χάκερ στη Μόσχα διείσδυσε σε υπολογιστές του αμερικανικού Πενταγώνου και υπέκλεψε κωδικούς του ναυτικού και δεδομένα για συστήματα κατεύθυνσης πυραύλων. Το Κρεμλίνο διέψευσε την ανάμειξή του.

Για επιθέσεις εναντίον του Πενταγώνου και άλλων υπητεσιών, από το 2003 έως το 2005, έχει κατηγορηθεί και το Πεκίνο. Από το 2001, Κινέζοι «χακτιβιστές» συνεχίζουν να βανδαλίζουν αμερικανικούς δικτυακούς τόπους, αντιδρώντας όπως υποστηρίζουν στον ιμπεριαλισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press