Εκτός από την περίπτωση ατυχημάτων, συγκεκριμένα συμπτώματα ή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και τη γενική κατάσταση του παιδιού μπορεί να σας βάλουν σε υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα ήταν σκόπιμο, λοιπόν, να ενημερώσετε ή να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, ακόμα και να κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο, αν παρατηρήσετε:

Αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού Το παιδί είναι ιδιαίτερα νωθρό, ενώ συνήθως είναι ζωηρό. Δείχνει έντονο εκνευρισμό, ενώ κατά κανόνα είναι ήρεμο ή δεν ανταποκρίνεται όπως συνήθως στα ερεθίσματα.

Αλλαγές στον ύπνο Το παιδί έχει υπνηλία ή είναι ανήσυχο και γι’ αυτό δεν μπορεί να κοιμηθεί, ξυπνάει συνεχώς ή ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας με έντονο κλάμα.

Επίμονο και έντονο κλάμα που δεν σταματά παρά τις προσπάθειες για να ηρεμήσει.

Σημάδια πόνου Ένα παιδί που μιλάει μπορεί να σας πει πού και πότε πονάει. Ένα μωρό που πονάει είναι ανήσυχο και δύσκολα ησυχάζει. Είναι ανόρεχτο, δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή ξυπνά κλαίγοντας τη νύχτα.

Γρήγορη αναπνοή Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, παρατηρείτε ότι το στήθος του φουσκώνει καθώς παίρνει ανάσες, ακούτε σφύριγμα την ώρα που αναπνέει ή έχει επίμονο βήχα που δεν το αφήνει να κοιμηθεί, φωνάξτε το γιατρό.

Διαφορά στην κίνηση Το παιδί κουτσαίνει, σέρνει το πόδι, δεν χρησιμοποιεί κάποιο από τα χέρια ή κινείται περίεργα.

Αλλαγή χρώματος Αν παρατηρήσετε ότι μελάνιασε το πρόσωπο, τα χείλη, γύρω από το στόμα, τα νύχια των ποδιών ή των χεριών ή αν δείχνει ξαφνικά χλομό, μπορεί να έχει αναπνευστικό ή άλλο πρόβλημα. Αν είναι κίτρινο στο πρόσωπο ή στο άσπρο των ματιών, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με ίκτερο.

Επίμονος πυρετός Αν παρά τα αντιπυρετικά και το χλιαρό μπάνιο ο πυρετός δεν πέφτει και το παιδί δείχνει καταβεβλημένο, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό. Επίσης, αν το νεογέννητο κάτω των τριών μηνών παρουσιάσει πυρετό, θα πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο.

Εμετός ή διάρροια Ένας μόνο εμετός σίγουρα δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Αν όμως έχει σειρά εμετών ή διάρροια (περισσότερες από τρεις φορές) και έχει συμπτώματα εξάντλησης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό.

Αλλαγές στην ούρηση Αν παρατηρήστε συχνοουρία ή ότι το παιδάκι κάνει λίγα ούρα και παραπονιέται για τσούξιμο ή δείτε αίμα στα ούρα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Ξαφνικά δερματικά εξανθήματα Φουσκάλες, κοκκινίλες, σπυράκια με ή χωρίς πύο πρέπει να εξετάζονται από το γιατρό από την πρώτη ημέρα.

Έντονο κνησμό ή ερεθισμό σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού.

Tραύματα που δεν κλείνουν Ή τραύμα που έχει κάνει απόστημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μολυνθεί.

Δείχνει ζαλισμένο Το παιδί μπορεί να έχει χτυπήσει στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σπίτι, χωρίς να το γνωρίζετε και να έχει πάθει διάσειση.

Μία ρινορραγία που σταματάει πολύ δύσκολα Αν η μύτη του παιδιού άνοιξε, την πιέζετε λίγο και βάζετε πάγο, κρατώντας το κεφαλάκι του προς τα πίσω. Αν η μύτη δεν έχει σταματήσει να τρέχει αίμα μετά από δέκα λεπτά, πρέπει να πάτε στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Οποιοδήποτε ελαφρύ σύμπτωμα που χειροτερεύει Κάθε ασθένεια, ίωση ή κρύωμα αναμένεται να περάσει σε μία εβδομάδα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν με πυρετό, βήχα, μπούκωμα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, επισκεφθείτε πάλι το γιατρό, γιατί πιθανόν έχει σημειωθεί υποτροπή.

Πρησμένα χέρια ή πόδια Αν το παιδί δεν έχει καμία αίσθηση γύρω από το τραυματισμένο σημείο, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια βλάβη στο νεύρο.

Πόνος, πρήξιμο ή τσούξιμο στα μάτια Τα βλέφαρα είναι ερεθισμένα, τα μάτια κόκκινα ή το μεγαλύτερο παιδί σας λέει ότι βλέπει θολά.

Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά Αν το παιδί παραπονιέται ότι πονάει η κοιλιά του και δεν νιώθει καλύτερα, αφού του δώσετε να πιει χαμομήλι ή του τρίψετε τη κοιλιά με οινόπνευμα ή δεν ανέχεται να το ακουμπήσετε και δεν μπορεί να κουνηθεί ή να σηκωθεί αλλά προτιμά να είναι ξαπλωμένο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Λιποθυμία – απώλεια αισθήσεων Κρατήστε το παιδί ξαπλωμένο με τα πόδια πιο ψηλά και ανακουφίστε το χαλαρώνοντας τα ρούχα που το σφίγγουν. Η επόμενη κίνηση είναι να πάτε στο νοσοκομείο.

Χρειάζεται να πάτε οπωσδήποτε στο νοσοκομείο ή σε οργανωμένο ιατρείο, αν σε περίπτωση ατυχήματος το παιδί:

  • Έχει χτυπήσει στο κεφάλι (απαιτούνται ιατρικός έλεγχος και εξετάσεις, για να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν κρανιακές ή εγκεφαλικές βλάβες, διάσειση κ.λπ.)
  • Η αιμορραγία από το τραύμα δεν σταματάει, παρόλο που έχετε ασκήσει πίεση πάνω στην πληγή με ένα καθαρό πανί για πέντε λεπτά ή το τραύμα είναι βαθύ -περισσότερο από μισό εκατοστό- ή είναι πολύ μεγάλο σε άνοιγμα, οπότε χρειάζονται ράμματα
  • Έχει τραυματιστεί από σίδερο ή γυαλί
  • Έχει πολλαπλά τραύματα
  • Έχει τραυματιστεί στο πρόσωπο ή στο λαιμό (η άμεση ιατρική περιποίηση θα μειώσει την πιθανότητα να μείνουν σημάδια)