Οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προστασίας της υγείας του παιδιού, ειδικά τα τρία πρώτα χρόνια. Η καλή συνεργασία των γονιών με τον παιδίατρο είναι το κλειδί, όχι μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, αλλά γενικότερα για τη σωστή ανατροφή του παιδιού.

Το πιθανότερο είναι ότι φίλοι, συγγενείς με παιδιά ή ο οικογενειακός σας γιατρός θα σας συστήσουν κάποιον καλό παιδίατρο. Είναι σημαντικό ωστόσο να αναζητήσετε κάποιον που, εκτός από καλές συστάσεις, θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και θα διατηρείτε καλή συνεργασία. Έτσι δεν θα χρειαστεί να τον αλλάξετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί θα είναι επαρκώς ενημερωμένος για το ιατρικό ιστορικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας. Γι’ αυτό καλό είναι να διαπιστώσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ένας καλός παιδίατρος θα πρέπει να:

  • Είναι πάντοτε διαθέσιμος σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, δεδομένου ότι το πρώτο διάστημα θα είστε γεμάτοι απορίες
  • Μπορεί να κάνει επισκέψεις στο σπίτι, για να εξετάσει το παιδί, αν χρειαστεί, ενώ καλό θα ήταν το ιατρείο του να βρίσκεται κοντά στην περιοχή που μένετε
  • Αφιερώνει αρκετό χρόνο σε κάθε εξέταση, ελέγχοντας όχι μόνο τη σωματική υγεία του παιδιού αλλά παρακολουθώντας και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη
  • Κάνει σωστές διαγνώσεις και δίνει αποτελεσματικές θεραπείες αποφεύγοντας όμως τη συχνή χορήγηση αντιβιοτικών
  • Είναι πρόθυμος να μιλήσει με λεπτομέρειες για κάθε θέμα ή πρόβλημα υγείας που προκύπτει εξηγώντας και απαντώντας με σαφήνεια σε όλες τις απορίες σας
  • Δείχνει διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο για να συζητήσει και τα υπόλοιπα βασικά θέματα που αφορούν το παιδί, όπως η διατροφή, η φροντίδα ή οι κανόνες ασφάλειας
  • Έχει ευχάριστη και τρυφερή προσέγγιση απέναντι στο παιδί και να είναι πρόθυμος να δοκιμάσει -σε συνεργασία μαζί σας- εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που το παιδί αντιδρά αρνητικά στις επισκέψεις
  • Μπορεί να αντιληφθεί πριν από εσάς συμπτώματα που ενδεχομένως συνδέονται με προβλήματα είτε μέσω της εξέτασης είτε με τις ερωτήσεις που σας κάνει
  • Συστήνει και επιδιώκει τη συνεργασία με άλλους ειδικούς, σε περίπτωση που απαιτείται πιο εξειδικευμένος έλεγχος

Τα μυστικά της καλής συνεργασίας

Ακόμα πάντως και με τον καλύτερο παιδίατρο ως σύμμαχο, να θυμάστε ότι οι επισκέψεις στο ιατρείο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, ειδικά τα τρία πρώτα χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι έρχεστε γεμάτοι ερωτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το παιδί απαιτεί όλη την προσοχή σας στραμμένη πάνω του. Αν είναι μωρό μπορεί να κλαίει, αν είναι δίχρονο μπορεί να περιφέρεται στο ιατρείο πειράζοντας πράγματα ασταμάτητα, ενώ κάποια στιγμή μπορεί να εκδηλώσει ακόμα και φοβία απέναντι στον παιδίατρο. Είναι αρκετά δύσκολο να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με ένα παιδί που βάζει τα κλάματα ή αντιδρά, όταν βλέπει τον παιδίατρο.

Γι’ αυτό, θα ήταν προτιμότερο το πρώτο διάστημα και μέχρι το παιδί να μάθει να συνεργάζεται να πηγαίνετε και οι δύο γονείς στον παιδίατρο, εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Έτσι ο ένας θα μπορεί να ασχολείται με το παιδί ή να το καθησυχάζει μετά το εμβόλιο όσο ο άλλος ενημερώνει κι ενημερώνεται. Μην παραλείπετε να γράφετε σε μια λίστα όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό με σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που το παιδί είναι άρρωστο, σημειώστε τα συμπτώματα με τη σειρά που εκδηλώθηκαν. Καλό είναι επίσης να παίρνετε μαζί σας το τετράδιο, όπου σημειώνετε χρήσιμες πληροφορίες, όπως ονόματα αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων που έχει πάρει, αλλεργίες σε φάρμακα, ή θεραπείες που ήδη ακολουθεί. Εκεί μπορείτε να σημειώσετε όλες τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρος -αν δεν το κάνει ο ίδιος- αντί να ποντάρετε στη μνήμη σας που είναι πιθανό να σας προδώσει.

Τέλος, η τσάντα σας να είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα -μπουκάλι με νερό, γεύμα γάλακτος, χαρτομάντιλα, μια αλλαξιά ρούχα, παιχνίδια κ.λπ.

Να θυμάστε ότι το παιδί μετά τον πρώτο χρόνο μπορεί να εκδηλώσει φοβία απέναντι στον παιδίατρο αντιδρώντας ιδιαίτερα έντονα. Η σταδιακή εξοικείωση και υποστήριξη από μέρους σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είναι σημαντική. Καλό είναι επίσης όσο μεγαλώνει να του εξηγείτε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια πότε και γιατί πρόκειται να πάτε στον παιδίατρο. Για καλύτερες επιδόσεις:

Επιλέξτε τη σωστή ώρα Φροντίστε να είναι ταϊσμένο και να μην πεινάει -μην ξεχνάτε ότι μπορεί εκεί να καθυστερήσετε, πράγμα που θα εντείνει την πείνα του. Καλό μάλιστα είναι να έχει κοιμηθεί και να είναι ξεκούραστο, γιατί πολλά παιδιά όταν είναι κουρασμένα εκνευρίζονται και γίνονται θορυβώδη.

Η καλύτερη θέση είναι η αγκαλιά σας Εκεί το παιδί νιώθει ασφαλές κι ο γιατρός μπορεί ανενόχλητος να εξετάσει τα μάτια, τα αυτιά, το λαιμό, να το ακροαστεί και να ακούσει την καρδιά του, να μετρήσει το κεφαλάκι του.

Ντύστε το με ευκολοφόρετα ρούχα Έτσι, δεν καθυστερείτε και δεν εκνευρίζεται περισσότερο το παιδί, που πιθανόν να είναι ήδη αναστατωμένο. Φροντίστε, όταν το ξεντύνετε και το ντύνετε ξανά, να το κάνετε με ήρεμες κινήσεις χωρίς να βιάζεστε.

Παίξτε στο σπίτι το γιατρό Διανύοντας το παιδί το δεύτερο χρόνο και καθώς αγαπά τα παιχνίδια ρόλων, εφοδιαστείτε με το βαλιτσάκι του γιατρού στην παιδική του έκδοση και συνηθίστε να παίζετε τακτικά το «γιατρό» χρησιμοποιώντας τα εργαλεία. Φροντίστε να παίζετε το ρόλο του γιατρού και αντίστροφα, αφήνοντας και το παιδί να υποδυθεί το γιατρό.

Η δύσκολη στιγμή της ένεσης Συνήθως οι περισσότεροι παιδίατροι προτιμούν να κάνουν την ένεση, ενώ το κρατάτε στην αγκαλιά σας. Αγκαλιάστε το παιδί κρατώντας σταθερό το χέρι που θα δεχτεί την ένεση. Αν η ένεση γίνει στο πόδι, θα πρέπει να το ξαπλώσετε και να το κρατάτε. Προτιμήστε να κρατήσει το παιδί ο πιο ψύχραιμος από τους δύο. Πολλές φορές βοηθάει να του αποσπάσετε την προσοχή την επίμαχη στιγμή με κάποιο ερέθισμα, γιατί το μικρό παιδί αργεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, καθώς ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται δύο πληροφορίες ταυτόχρονα. Δώστε χρόνο στο παιδάκι να συνέλθει παίρνοντάς το στην αγκαλιά σας. Μεγαλώνοντας φροντίστε να υπάρχει μια ευχάριστη σύνδεση (π.χ. αυτοκόλλητο) μετά το τσίμπημα.