36

Ένα ακόμα χάπι για τη διακοπή του καπνίσματος αναμένεται αυτή την εβδομάδα και στα ελληνικά φαρμακεία.

Το Champix της Pfizer περιέχει την ουσία βαρενικλίνη, η οποία έχει παρόμοια δράση στον εγκέφαλο με την εθιστική νικοτίνη. Περιορίζει έτσι τα στερητικά συμπτώματα από την έλλειψη του τσιγάρου και αυξάνει την πιθανότητα οριστικής διακοπής.

Το φάρμακο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Τα περισσότερα άλλα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι διάφορες θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης, όπως τσίχλες, επιθέματα και εισπνεόμενα σπρέι νικοτίνης, τα οποία συνήθως διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Το 1997, η FDA ενέκρινε το πρώτο συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος, ένα αντικαταθλίπτικό που κυκλοφορεί για αυτό το σκοπό (και στην Ελλάδα) με την ονομασία Zyban.

Ημερομηνία-στόχος

Οι χρήστες ξεκινούν την αγωγή με το Champix μία ή δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία στην οποία έχουν υποσχεθεί να σταματήσουν το κάπνισμα. Η δόση αυξάνεται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας και στη συνέχεια διατηρείται σταθερή.

Η συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας είναι 12 εβδομάδες. Στο τέλος του διαστήματος αυτού, ο γιατρός θα αποφασίσει αν η αγωγή θα παραταθεί για ακόμα 12 εβδομάδες. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία, πονοκέφαλος, γαστρεντερικές διαταραχές, αϋπνία και μη φυσιολογικά όνειρα.

Σύμφωνα δύο κλινικές μελέτες που επικαλείται η Pfizer, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 καπνιστές, η αποτελεσματικότητα του Champix στο τέλος των 12 εβδομάδων φτάνει το 44%, συγκριτικά με 17% στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) και 30% στην ομάδα που έλαβε Zyban.

Όπως και η νικοτίνη, η βαρενικλίνη συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς (νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης) στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, η οποία δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης.

Έτσι, το Champix αφενός μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα, αφετέρου εμποδίζει τη σύνδεση της νικοτίνης στους υποδοχείς της, σε περίπτωση που ο χρήστης δεν κρατηθεί και ανάψει τσιγάρο.

Το Champix 0,5mg κοστίζει 33 ευρώ για τη συσκευασία των 25 χαπιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η κάλυψη του κόστους για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων θα εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ