Εξωσωματική γονιμοποίηση, σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, τράπεζες σπέρματος και τόσα άλλα «όπλα» της σύγχρονης επιστήμης έχουν επιτρέψει σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας – παλιότερα άλυτα – σήμερα να χαίρονται την ευτυχία της ολοκλήρωσης με τη γέννηση των δικών τους παιδιών.

Η γονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων, ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε όλους τους πολιτισμούς υπήρχαν ειδικές τελετουργίες και εκκλήσεις στους θεούς ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη γονιμότητα. Στις μέρες μας, απαλλαγμένοι πια τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες από προλήψεις και δεισιδαιμονίες συνεχίζουν να θεωρούν το θέμα της γονιμότητάς τους και της δυνατότητάς τους να αποκτήσουν κάποια στιγμή ένα παιδί πολύ σημαντικό. Παρ` όλα αυτά οι ειδικοί τονίζουν ότι στην Ελλάδα 1 στα 6 ζευγάρια προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα παιδί.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 600.000 άνθρωποι (300.000 ζευγάρια) αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, για πολλά από τα οποία υπάρχει λύση χάρη στην επιστημονική πρόοδο. Σήμερα η επιστήμη έχει καταφέρει να εντοπίσει και να θεραπεύσει πολλούς από τους παράγοντες που προκαλούν υπογονιμότητα και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα παιδί, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας διεθνώς (πρόκειται για περίπου 50 με 80 εκατομμύρια ανθρώπους). Στην Ελλάδα όμως το ποσοστό της υπογονιμότητας είναι υψηλότερο και φτάνει στο 20%, γεγονός που -σύμφωνα με τους γυναικολόγους- οφείλεται τόσο στο ότι οι Ελληνίδες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, όσο και στο ότι, εξαιτίας κυρίως της κακής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων, πολλές εκτρώσεις, κ.λπ. που μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα υπογονιμότητας.

Της Αννας Δάλλα

kids.in.gr