Πότε Υπάρχει Πρόβλημα Γονιμότητας

Αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί έχοντας φυσιολογικές και τακτικές επαφές χωρίς καμία προφύλαξη και δεν τα καταφέρνει μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου ή έξι μηνών εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών, θα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς (γυναικολόγο και ουρολόγο – ανδρολόγο), γιατί πιθανώς αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.

Παρ` όλα αυτά, οι ειδικοί θεωρούν (εφόσον η γυναίκα είναι νεότερη από 35 ετών) ότι το εν λόγω ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειες για να συλλάβει φυσιολογικά ένα παιδί και για ένα χρόνο ακόμη, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι στα δύο χρόνια «ελεύθερων» και τακτικών επαφών το 80% με 85% των ζευγαριών θα έχει κατορθώσει να αποκτήσει παιδί. Μετά το πέρας του διαστήματος των 2 χρόνων θα χρειαστεί να γίνει διερεύνηση για τα πιθανά αίτια υπογονιμότητας.

Oι ειδικοί εξηγούν πως όταν εξετάζουν την υπογονιμότητα σε ζευγάρια, τα αίτια φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα και σε μερικές περιπτώσεις την ευθύνη φαίνεται ότι την έχουν και οι δύο. Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν πως υπάρχει και ένα ποσοστό υπογονιμότητας που είναι άγνωστης αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα που θα μπορούσε να ευθύνεται για την υπογονιμότητα.

Τα καλά νέα

Oι ειδικοί τονίζουν πως η υπογονιμότητα δεν είναι συνώνυμη με τη στειρότητα και πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζευγάρια αυτά καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.