Η Πιο Γόνιμη Ηλικία

Oι ειδικοί συμφωνούν πως η καλύτερη ηλικιακή περίοδος για να μείνει έγκυος μια γυναίκα είναι ανάμεσα στα 20 και τα 30. Από την άλλη βέβαια αναγνωρίζουν ότι στις μέρες μας, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες συχνά αργούν να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν οικογένεια. Έτσι εξηγούν πως χονδρικά μέχρι την ηλικία των 35 ετών μπορεί μια γυναίκα να περιμένει πως θα μπορέσει να μείνει έγκυος με σχετική ασφάλεια.

Oι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως όσο μεγαλώνουν, δυστυχώς, ελαττώνεται η γονιμότητά τους, πράγμα που σημαίνει πως μετά τα 35 η γονιμότητα παρουσιάζει μία πτωτική καμπύλη. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε πως στην ηλικία των 40 ετών το 70% των γυναικών έχει πρόβλημα γονιμότητας και στην ηλικία των 50 ετών πλέον μόνο η μία στις 50.000 γυναίκες μένει έγκυος. Επομένως, είναι προφανές πως το θέμα της ηλικίας είναι σημαντικό για την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. Αλλά τονίζουν επίσης πως όπως στις σχετικά μεγάλες ηλικίες (πάνω από 35) έτσι και στις μικρές (μικρότερες από 18-19) είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Αυτό αποτελεί σαφώς πρόβλημα για το ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί και σε καμία περίπτωση, όταν υπάρχει τέτοια ένδειξη, δεν πρέπει να αμελεί τον προγεννητικό έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά, αν και μέχρι πρόσφατα οι γιατροί θεωρούσαν πως η ανδρική γονιμότητα δεν επηρεαζόταν όσο περνούσε η ηλικία ενός άνδρα, σήμερα τείνουν να πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνει ένας άνδρας τόσο περισσότερο μειώνεται η γονιμότητά του. Γενικά, τόσο οι άνδρες από την αρχή της σπερματογένεσης όσο και οι γυναίκες από την έναρξη της ωοθυλακιορρηξίας αρχίζουν να έχουν απώλεια στην ποιότητα του γενετικού τους υλικού. Πρέπει άλλωστε να γνωρίζουμε πως όταν οι ειδικοί εξετάζουν την υπογονιμότητα σε ζευγάρια, τα αίτια φαίνεται να μοιράζονται ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες σε ποσοστό 50 – 50.