« 2ος Χρόνος > Υγεία

Τα Εμβόλια

Το δεύτερο χρόνο οι επισκέψεις στον παιδίατρο -εκτός απροόπτου- προγραμματίζονται κυρίως για τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων. Τα μοναδικά εμβόλια που ξεκινούν μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού είναι το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας, ενώ τώρα πλέον πραγματοποιείται και το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Στο τέλος του δεύτερου χρόνου ή και αργότερα, ανάλογα με το πότε θα πάει παιδικό σταθμό, μπορεί να γίνει και το εμβόλιο ηπατίτιδας Α. Επίσης, το δεύτερο χρόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί η επαναληπτική δόση για τον πνευμονόκοκκο και το μηνιγγιτιδόκοκκο.

Όσο για το εμβόλιο φυματίωσης, υπάρχει διχογνωμία. Μερικοί παιδίατροι το συνιστούν στηριζόμενοι κυρίως στην αναζωπύρωση της νόσου λόγω του κύματος των μεταναστών. Άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητά του. Σε κάθε περίπτωση όμως η φυματινοαντίδραση (Mantoux) πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις μέρες πριν και μετά δύο μήνες από τον εμβολιασμό, ώστε ο παιδίατρος να έχει σωστή πληροφόρηση και εικόνα.

Πίνακας εμβολίων
ΕμβόλιοHLIKIAΤρόποςΔΟΣΗΠαρενέργειες
Τριπλό  (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη) 18 μηνώνΜε ένεση4η επαναληπτική δόση.Σχεδόν καμία ή σπάνια ελαφρές, όπως πρήξιμο και χαμηλός πυρετός.
DTP Πολιομυελίτιδας (Polyoral / Sabin) 18 μηνών Από το στόμα 4η επαναληπτική δόση.Συνήθως δεν έχει.
Αιμοφίλου της γρίπης  (ινφλουέντζα) (μηνιγγίτιδας Hib) 18 μηνών Με ένεση3η επαναληπτική δόση. Σχεδόν καμία ή σπάνια ελαφρές, όπως πρήξιμο και χαμηλός πυρετός.
Ηπατίτιδας Α2 ετών Με ένεσηΤρεις δόσεις.Η 1η απότη 2η απέχει ένα μήνα, ενώ η 3η γίνεται   5 μήνες μετά τη 2η.Σπάνιες
Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας, MMR. 15 μηνώνΜε ένεση Μία δόση. (Επαναλαμβάνετα ιμια δόση στην ηλικία των 6 ετών).Κάποιες φορές   μπορεί να προκαλέσει πυρετό μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Ανεμοβλογιάς15 μηνώνΜε ένεσηΕφάπαξ δόση.

Μπορεί να εμφανίσει πολύ ελαφρά συμπτώματα της ασθένειας.

Πνευμονόκοκκου2 ετώνΜε ένεσηΤέταρτη δόσηΣπάνιες.
Μηνιγγίτιδας13-24 μηνώνΜε ένεσηΤρίτη ή τέταρτη δόσηΣπάνιες.