Το τέλος της αντισύλληψης

Η αντισύλληψη όχι μόνο δεν εγκαταλείπει στα καπρίτσια της τύχης και του χρόνου τη γέννηση του παιδιού σας, αλλά προφυλάσσει και τη μελλοντική σας γονιμότητα. Γι αυτό, όσο δεν είστε έτοιμη και ώριμη να γίνετε μητέρα, όσο δεν υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ευνοϊκές συνθήκες για να δώσετε ζωή σε έναν καινούριο άνθρωπο, υιοθετήστε την. Όποια κι αν είναι η μέθοδος που έχετε επιλέξει, σας εξασφαλίζει δύο πλεονεκτήματα καθοριστικά τόσο για την ίδια σας την ύπαρξη όσο και για την ευτυχία της οικογένειας που ονειρεύεστε να αποκτήσετε.

Πρώτον, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σας επιτρέπει να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας την πιο κατάλληλη στιγμή: όταν θα είστε σε θέση να αναλάβετε μαζί με το σύντροφό σας όλες τις ευθύνες του και να του προσφέρετε την αγάπη και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να χτίσει το μέλλον του σε γερές βάσεις. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό σας για να σας χαρίσει την ευλογία της μητρότητας όποτε το αποφασίσετε. Χωρίς αντισύλληψη οι πιθανότητες για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι πολλές.

Άλλωστε, η άμβλωση είναι η χειρότερη λύση, αφού ενέχει πάντα τον κίνδυνο μιας επιπλοκής ή φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα γονιμότητας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μια άμβλωση έχει τεράστιο ψυχικό κόστος. Όταν μια γυναίκα πάρει κάποτε την απόφαση να μείνει έγκυος, αλλά παρά τις προσπάθειές της δεν μένει, αρχίζει να βασανίζεται από τις ενοχές για την άμβλωση που είχε κάνει στο παρελθόν.

Έτσι, το άγχος και το στρες δεν την αφήνουν να συλλάβει, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη γονιμότητά της. Μη σας φανεί παράξενο που το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, όταν δεν υπάρχουν οργανικά αίτια, οφείλεται στον ψυχολογικό παράγοντα.

Πότε να τη διακόψετε;

Έφτασε, λοιπόν, και για εσάς η στιγμή να καλέσετε τον πελαργό στο σπιτικό σας. Παρόλο που εσείς και το ταίρι σας είστε πανέτοιμοι να τον υποδεχτείτε, αν αναβάλλατε έως τώρα την πρόσκληση με αντισυλληπτικό χάπι (εννοείται ότι σας το είχε συστήσει ο γιατρός σας), θα πρέπει να την καθυστερήσετε για δύο με τρεις μήνες ακόμα. Με άλλα λόγια, καλύτερα μην ξεκινήσετε τις προσπάθειες που θα σας κάνουν μητέρα αμέσως μόλις σταματήσετε το χάπι.

Αφήστε πρώτα να κυλήσουν δύο με τρεις μήνες, ώστε να ξαναβρεί ο οργανισμός σας τους κανονικούς του ρυθμούς και να τακτοποιηθεί ο κύκλος σας. Η πρώτη περίοδος αμέσως μετά τη διακοπή θα είναι ίσως μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως, γι αυτό μην ανησυχήσετε με αυτή την αλλαγή, είναι φυσιολογική. Στο μεταβατικό όμως διάστημα αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια άλλη μορφή αντισύλληψης, για παράδειγμα το προφυλακτικό.

Ωστόσο, αν δεν πάρετε τα μέτρα σας όταν σταματήσετε το χάπι και συλλάβετε αμέσως, μην ανησυχείτε. Το μωράκι σας δεν κινδυνεύει. Ούτε όμως αυξάνεται η πιθανότητα -όπως ίσως έχετε ακούσει να λένε- να φέρετε στον κόσμο δίδυμα. Οι γυναικολόγοι ακούν πολύ συχνά τις πελάτισσές τους να ρωτούν αν το χάπι έχει επιπτώσεις στη γονιμότητά τους. Η απάντηση είναι αρνητική. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ύστερα από τη διακοπή του χαπιού οι περισσότερες γυναίκες, εφόσον δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα, μένουν έγκυοι μέσα στον πρώτο χρόνο και σχεδόν όλες το δεύτερο.

Aν χρησιμοποιούσατε έως τώρα κάποια άλλη μέθοδο (διάφραγμα, προφυλακτικά κ.λπ.), μπορείτε να αρχίσετε χωρίς αναβολή τις προσπάθειες για να γίνετε μητέρα, μόλις την καταργήσετε.

Τα «πρέπει» πριν από τη σύλληψη

 • Διώξτε το άγχος από τη ζωή σας με όποιον τρόπο μπορείτε. Το στρες αποτελεί τροχοπέδη για τη γονιμότητά σας.
 • Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από περιττά καθήκοντα και να οργανώσετε καλύτερα την κοινωνική σας ζωή. Φροντίστε να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στις υποχρεώσεις, την ξεκούραση και την αναψυχή σας.
 • Υποβληθείτε σε εξετάσεις για μεσογειακή αναιμία, ερυθρά και ΑIDS. Εμβολιαστείτε, αν δεν έχετε ανοσία, για όσες ασθένειες απειλούν να σας προσβάλουν κατά την εγκυμοσύνη και να βάλουν σε κίνδυνο το έμβρυο, όπως η ερυθρά.
 • Κάντε τώρα τις ακτινογραφίες που σας έχει συστήσει ο γιατρός, γιατί αργότερα μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
 • Κόψτε ή τουλάχιστον μετριάστε το κάπνισμα και το αλκοόλ, γιατί στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας μπορεί να φρενάρουν την αναπαραγωγική ικανότητά σας.
 • Πείτε όχι στα ηρεμιστικά, διεγερτικά ή παραισθησιογόνα.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε τώρα μπορεί να έχουν επιπτώσεις αργότερα στην εγκυμοσύνη σας. Ζητήστε του να σας συμβουλεύσει αν πρέπει να τα σταματήσετε, να ελαττώσετε τη δόση τους ή να τα αλλάξετε.
 • Φροντίστε να έχετε κανονικό βάρος.
 • Να θυμάστε ότι μέσα από το πιάτο σας περνά όχι μόνο η υγεία αλλά και η γονιμότητά σας.
 • Να ασκείστε, να περπατάτε και να είστε δραστήρια.
 • Να αποφεύγετε τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που σας δυσαρεστούν.